Eugen Nicolăescu: PNL a modificat legea prevenţiei în sănătate, pacienţii nu vor fi sancţionaţi

Liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a afirmat joi că în forma amendată a proiectului de lege privind prevenția în sănătate sunt eliminate sancțiunile, punctând că populația României nu este pregătită să suporte astfel de măsuri.

03 mart. 2016, 15:08
Eugen Nicolăescu: PNL a modificat legea prevenţiei în sănătate, pacienţii nu vor fi sancţionaţi

„Noi credem, după dezbaterile politice care au avut loc în ultima vreme, că există o cvasiunanimitate pe ceea ce se numește adoptarea prevenției, ca fiind necesară, ca fiind oportună și ca fiind un program, care trebuie să continue mulți ani. Avem concluzii formulate care ne-au determinat să revizuim o serie de prevederi din proiectul de lege, o serie de aspecte pe care să le concretizăm mai bine, iar altele, care nu erau foarte bine întocmite, să le reluăm și să venim cu formulări, sperăm noi, foarte bune”, a declarat Eugen Nicolăescu, într-o conferință de presă susținută la Palatul Parlamentului.

El a explicat că proiectul prevede ca Executivul să stabilească, prin hotărâre, cadrul organizatoric și logistic necesar pentru punerea în aplicare în bune condiții a prevederilor din legea prevenției în sănătate.

„În primul rând, am revizuit modul în care se va realiza efectiv această activitate. Până la urmă, am înțeles din dezbaterile publice că trebuie să ridicăm nivelul responsabilității pentru prevenția în sănătate și considerăm că nivelul optim în acest sens este Guvernul și, în consecință, Guvernul va fi cel care va da prin hotărâre de Guvern cadrul organizatoric și logistic necesar pentru realizarea în bune condiții a prevederilor din legea prevenției în sănătate. Credem că Guvernul va trebui să aibă un instrument serios prin care să opereze un asemenea program și el va stabili coordonatorul acestui mare program național, probabil prin Ministerul Sănătății”, a explicat Nicolăescu.

MFE are în vedere o listă de proiecte dedicate domeniului sănătăţii

El a punctat că o altă concluzie la care s-a ajuns în urma dezbaterilor privind legea prevenției este aceea că populația nu este pregătită să suporte sancțiuni.

„O a doua concluzie la care am ajuns este că, deocamdată, populația României nu este pregătită să suporte sancțiuni, pentru faptul că înțelege mai bine sau mai puțin bine ceea ce înseamnă prevenția în sănătate. Noi am considerat că în această etapă este mai bine să conștientizăm, să educăm populația, să știe care sunt beneficiile și care sunt consecințele faptului că nu respectă de fiecare dată prescripțiile medicale și, mai departe, fiecare cetățean în cunoștință de cauză va opta pentru ce e mai bine pentru viața lui”, a spus Nicolăescu.

Deputatul a adăugat că proiectul legii prevede ca, în fiecare an, Guvernul să prezinte programul național de prevenție înainte de adoptarea legii bugetului, iar acest lucru trebuie să se realizeze până la data de 30 septembrie.

De asemenea, în fiecare an, până la 31 martie, Guvernul ar urma să prezinte un raport asupra modului în care și-a îndeplinit prevederile din programul din anul precedent.

„Un asemenea program, de o asemenea importanță, trebuie să aibă credibilitate și din punct de vedere financiar, trebuie să fie predictibil și mai ales sustenabil. Trebuie să ne angajăm în măsura posibilităților pe care bugetul le poate pune la dispoziția unui asemenea program. Spunem în felul următor: programul începe la 1 ianuarie 2017 cu o finanțare de 0,25 % din PIB, crește în fiecare an cu 0,05 puncte procentuale și ajunge în 2022 la 0,5% din PIB”, a arătat Nicolăescu.

Liderul deputaților liberali a precizat că modificările le va înainta tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Cameră și Senat cu rugămintea ca, până la 12 martie, să comunice observațiile. „Pe 14 martie să avem forma finală și cu observațiile și cu eventualele propuneri ale liderilor politici din partidele parlamentare pentru că dorim ca un asemenea proiect de lege să aibă o mare susținere politică”, a menționat Nicolăescu.

Unul dintre inițiatorii proiectului, Lucia Varga, a adăugat că pe 15 martie ar urma să înceapă dezbaterile în comisiile de specialitate.

Ea a punctat că fondurile alocate de către stat din buget pentru activități de prevenție sunt suplimentare celor curente. „Nu se iau fonduri din activitatea curentă a Ministerului Sănătății, ci dorim ca statul să aloce fonduri suplimentare”, a explicat Varga.

Potrivit acesteia, ar urma ca, la învestire, Guvernul să prezinte și programul de prevenție. „Prin urmare, nu se înființează acea agenție națională pentru prevenție, ci Guvernul este responsabil, prin structurile pe care le are și prin modul său de organizare, de întreaga activitate de prevenție”, a spus Varga.