Europol: În România au fost arestaţi 11 jihadişti, în 2015. SRI susţine că sunt zece

Publicat: Miercuri, 20 Iulie 2016 15:40 // Actualizat: Miercuri, 20 Iulie 2016 17:33 // Sursa: romaniatv.net

Peste 150 de persoane au murit și 360 au fost rănite în atacuri teroriste în Uniunea Europeană, în 2015, relevă un raport privind terorismul în blocul comunitar făcut public, miercuri, de Oficiul European de Poliție (Europol). Potrivit documentului, în România au fost arestați 11 jihadiști. Datele publicate de Europol se contrazic cu cele ale Serviciul Român de Informaţii. SRI a anunţat că, în anul 2015, zece persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul României.

UPDATE "În contextul nelamuririlor legate de Raportul Europol privind fenomenul terorismului in Europa, in anul 2015, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari. Potrivit Raportului de activitate al SRI pe anul 2015, 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii", a anunţat biroul de presă al SRI.

Precizările au fost făcute în contextul în care în raportul Europol privind situaţia şi tendinţele terorismului în UE (TE-SAT) 2016, publicat miercuri pe site-ul instituţiei, se arată că România a arestat unsprezece persoane suspectate de terorism în anul 2015.

Șase țări din UE — Danemarca, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie și Spania — s-au confruntat cu 211 atacuri teroriste eșuate, dejucate sau duse la bun sfârșit, în care și-au pierdut viața 151 de persoane și peste 360 au fost rănite. În plus, 1.077 de persoane au fost arestate în Uniunea Europeană în legătură cu fapte privind terorismul, dintre care 424 numai în Franța. În România au fost arestați anul trecut 11 jihadiști.

Raportul Europol mai arată că 94% dintre persoanele judecate pentru terorism jihadist au fost găsite vinovate și condamnate.

Autorii raportului atrag atenția că recentele incidente teroriste evidențiază dificultățile operaționale cu care se confruntă autoritățile din statele membre în detectarea și imobilizarea atacatorilor care acționează pe cont propriu.

Citeşter şi Premierul Franţei dezvăluie: Înainte de EURO 2016 am dejucat un atentat care ar fi făcut multe victime

Europol subliniază că astfel de atacuri rămân tactica favorită a unor grupări teroriste precum Statul Islamic și Al-Qaida, ambele făcând apel în mod repetat la musulmanii din țările occidentale să comită atacuri individuale în statele lor de reședință.

"În 2015, Uniunea Europeană s-a confruntat cu un număr masiv de victime cauzate de atacuri teroriste", și-a exprimat regretul directorul Europol, Rob Wainwright. Raportul evidențiază două evoluții îngrijorătoare: amenințarea generală este amplificată de numărul mare de luptători teroriști străini întorși în UE și pe care statele membre îi au acum pe teritoriul lor și intensificarea pozițiilor naționaliste, xenofobe, rasiste și antisemite în UE, fiecare ducând la acte atribuite extremismului de dreapta.

Analiza mai evidențiază și faptul că un procent semnificativ dintre toți teroriștii străini care ajung în Siria sau Irak este format acum din femei. Pe de altă parte, nu există dovezi concrete care să arate că teroriștii se folosesc în mod sistematic de fluxul de refugiați pentru a intra în Europa fără a fi depistați. Totuși, ancheta privind atacurile de la 13 noiembrie de la Paris au arătat că doi dintre atacatori au intrat în UE prin Grecia ca parte a fluxului masiv de refugiați dinspre Siria, se mai menționează în document.

Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7081
RON
24 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H