EUROVISION 2016: Ucraina concurează cu piesa „1944”, ca mesaj împotriva Rusiei

Ucraina va concura la Eurovisionul de anul acesta cu o piesă controversată despre opresiunea rusă. Câştigătoarea selecţiei naţionale este Jamala, o cântăreaţă care face parte din comunitatea tătară din Crimeea.

RomaniaTV.net
22 feb. 2016, 12:05
EUROVISION 2016: Ucraina concurează cu piesa „1944”, ca mesaj împotriva Rusiei

Melodia interpretată de ea, intitulată 1944, vorbeşte despre deportarea în masă a tătarilor de către liderul sovietic Stalin.

Ucrainenii au votat-o pe Jamala pentru a-i reprezenta la ediţia de anul acesta a concursului Eurovision. Cântăreaţa a fost aleasă în cadrul unei gale naţionale de către un juriu format din trei persoane şi cei aproape 400 de mii de telespectatori care au urmărit show-ul.

Melodia 1944 se referă la anul când Stalin i-a deportat pe tătari din teritoriile lor şi i-a trimis în trenuri supraaglomerate spre zone din Asia Centrală. Mii de persoane au murit în timpul călătoriei, unele dintre ele de foame, scrie realitatea.net. Tătarii nu au avut voie să se întoarcă în Crimeea până în anii ’80, informează ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi EUROVISION 2016. Hayley Evetts s-a retras din concurs. Trupa Gaşca de acasă va concura în semifinale

Versurile nu ating şi subiectul anexării peninsulei Crimeea de către Rusia. Dar popularitatea mare a melodiei şi momentul când a fost aleasă sugerează că unii o asociază cu agresiunea rusă asupra Ucrainei din 2014. Concursul Eurovision a interzis melodiile care au o conotaţie politică. În 2009, la un an după războiul ruso-georgian, o piesă a Georgiei în care era ataca preşedintele Vladimir Putin a fost scoasă din competiţie.