Exerciţiu Seism 2018: Replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial. Echipele au pornit în teren pentru a evalua situaţia

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au transmis cţteva lucruri care trebuie respectate în cazul unui cutremur real.
Iulian Tudor
14 oct. 2018, 11:25
Exerciţiu Seism 2018: Replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial. Echipele au pornit în teren pentru a evalua situaţia

„În urmă cu câteva minute, în scenariul exerciţiului Seism 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km”, au transmis, duminică, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), scrie news.ro.

Citeşte şi Cutremur de 7,5 grade pe Richter în România. MAI organizează un EXERCIŢIU NAŢIONAL de răspuns la producerea unui seism puternic

Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoaşterilor şi evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

În contextul exerciţiului Seism 2018, pompierii reamintesc câteva recomandări utile pentru cetăţeni, într-o situaţie reală:

După producerea unui cutremur:

1. Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calmi.
2. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
3.Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviţi cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.
5. Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
6. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
7. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
8. Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun.
9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
10. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
11. Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
12. Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
13. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
14. Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
15. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Ultimul bilanţ al exerciţiului Seism 2018 vorbeşte despre 2.098 persoane decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.

„De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost dsitruse 250 de case şi avariate alte 900”, au precizat organizatorii simulării.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti – Alexandria – Sofia şi Iaşi – Chişinău.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie