Explozie la mina Uricani. Un miner a murit în subteran, trei răniţi transportaţi la Bucureşti. Salvatorii au fost intoxicaţi

O explozie a avut loc în dimineaţă de luni într-o galerie din mina Uricani. Trei mineri răniţi au fost scoşi la suprafaţă cu răni, informează România TV. Un al patrulea miner a fost găsit mort în subteran. Salvatorii veniţi în ajutor au suferit intoxicaţii cu gaze în timpul intervenţiei. În urma exploziei, mina de la Uricani a fost închisă pentru verificări.

30 oct. 2017, 06:05
Explozie la mina Uricani. Un miner a murit în subteran, trei răniţi transportaţi la Bucureşti. Salvatorii au fost intoxicaţi

Cei trei mineri răniţi în urma exploziei produse luni dimineaţă la Mina Uricani au fost aduşi cu un elicopter SMURD în Capitală şi au fost internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar-Arseni. Doi dintre ei au arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului.

Prefectul judeţului Hunedoara: Mina de la Uricani a fost închisă pentru verificări. Minerii afectaţi de explozie aşteptau să iasă la pensie

În urma exploziei de luni dimineaţa, activitatea de la Mina Uricani a fost suspendată pentru verificări, a anunţat prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, precizând că cei patru mineri surprinşi în subteran sunt din Petrila şi aşteptau să se pensioneze.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat pentru News.ro că Mina de la Uricani şi-a suspendat funcţionarea, pentru verificări. Inspectorii de specialitate urmează să verifice  de la ce a pornit explozia.

Activitatea Minei Uricani a fost suspendată, până se fac verificări şi la celelalte fronturi, în urma exploziei din această dimineaţă. Deocamdată, nimeni nu îşi explică cum a avut loc acea explozie”, a declarat Fabius-Tiberiu Kiszely.

Citeşte şi Toma Petcu, ministrul Energiei: Vom organiza o echipă care va inspecta mină cu mină

Doi dintre salvatorii mineri care au participat, luni, la evacuarea victimelor exploziei din subteranul minei Uricani, au suferit o intoxicație cu gaze și au fost transportați la Spitalul de Urgență din Petroșani, se arată într-un comunicat al Minei Uricani.

Doi dintre salvatori au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon în timpul misiunii de salvare de la Mina Uricani şi au fost transportaţi la spitalul din Petroşani”, a declarat Bogdan Dănăiaţă, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Accidentul de la Mina Uricani a avut loc în jurul orei 7.00, în timp ce o echipă formată din patru lucrători muncea la amenajarea unui plan înclinat, care face legătura dintre suprafață și orizontul 500. Minerii au fost surprinși de „efectele unui suflu dinamic și termic” la circa 50 de metri de suprafață.

Trei dintre victime au vârste cuprinse între 43 și 52 de ani și au fost evacuate la suprafață.

Minerul decedat este în vârstă de 43 de ani și a fost găsit la circa 100 de metri de baza planului înclinat, fără semne vitale, pentru evacuarea lui fiind implicate echipe de salvatori mineri.

Minerul dispărut în urma exploziei produse luni dimineaţă la Mina Uricani şi găsit decedat după mai bine de trei ore de căutări a fost scos din subteran. Potrivit ISU Hunedoara, minerul a fost scos din subteran în jurul orei 12.00.

„A patra victimă a fost scoasă din subteran şi declarată decedat”, a anunţat ISU. Bărbatul avea 43 de ani.

Minerii salvaţi prezintă arsuri ale căilor respiratorii și pe mâini, picioare și față, a declarat directorul Spitalului de Urgență Petroșani, dr. Alin Vasilescu.

„Una dintre victime prezintă arsuri pe 35 – 40% din suprafața corpului, iar cel de-al doilea miner are arsuri pe 8% din suprafața corpului. Arsurile sunt pe față, mâini și picioare. De asemenea, victimele prezintă arsuri ale căilor respiratorii”, a precizat dr. Alin Vasilescu.

Cei patru mineri care au fost surprinşi de explozie în subteranul Minei Uricani lucrau la 50 de metri adâncime, la ridicarea unui dig pe plan înclinat, iar în acea zonă nu mai exista tensiune electrică de multă vreme.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani au deschis, luni, un dosar având ca obiect accidentul produs într-o galerie din Mina Uricani, în care au fost implicați patru mineri, informează Parchetul General într-un comunicat.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit astăzi, 30 octombrie 2017, un dosar având ca obiect accidentul produs într-o galerie din Mina Uricani, în care au fost implicaţi 4 mineri.

La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea procurorului de caz şi a unui procuror criminalist specializat în domeniu de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul. Totodată, a fost convocat la Uricani Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată în comunicat.

Iniţial, doi din cei trei mineri răniţi în explozia produsă luni dimineaţă în Mina Uricani au fost transportaţi la spitalul din Petroşani, unde ar urma să ajungă şi cel de-al treilea rănit. Potrivit medicilor, cei doi mineri care au ajuns deja la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare. Cel de-al patrulea mineri surprins de deflagraţie este căutat de către salvatori, neexistând informaţii dacă acesta este sau nu în viaţă, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Mina Uricani este în proces de închidere, aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300.