Festivalul Anonimul. Trei regizori au fost recompensaţi financiar într-o alternativă pentru proiectele cinematografice

Festivalul Anonimul. Autorul român de film a fost subiectul unei dezbateri care a avut loc marţi, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, cu prilejul lansării Fondului „Lucian Pintilie”, şi la care au participat, între alţii, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu şi Emanuel Pârvu şi producătoarea Ada Solomon.

08 aug. 2018, 06:38
Festivalul Anonimul. Trei regizori au fost recompensaţi financiar într-o alternativă pentru proiectele cinematografice

Festivalul Anonimul. Cineaştii au discutat despre condiţia autorului, a artistului român în general, despre relaţia acestuia cu producătorii şi finanţatorii.

Regizorul Alexandru Solomon, directorul festivalului One World România, a început prin a spune că „sistemul de finanţare românesc este destul de centrat pe autor, pentru că aşa este construit CNC-ul, ca sistem de rating”.

„Pe de altă parte, cum există o lipsă majoră în domeniul dezvoltării de proiect, autorii sunt cumva muritori de foame între proiectele lor, până în momentul în care ele intră în producţie. Sunt nişte perioade în care gestaţia proiectelor este descoperită, cumva, trebuie suplinită de alte lucruri. E un gol pe care CNC nu îl acoperă. Sumele date pentru dezvoltare sunt ridicole, iar orice alternativă la sistemul acesta subdezvoltat – să ai o singură sursă de finanţare în ţara asta -, şi în restul domeniului culturii care este atât de vast există o singură variantă, AFCN, care este în pericol politic major – este interesantă”.

Festivalul Anonimul. Tudor Giurgiu, producător, regizor şi fondator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, s-a arătat pesimist legat de existenţa unor autori veritabili în România ultimilor ani. „Personal, am citit în ultimii zece ani varii scenarii şi mărturisesc că rar sau aproape deloc am avut vagi licăriri sau sentimentul unei descoperiri. Văzând filmele de scurt metraj, pot spune că sunt foarte puţine exemple”.

Pintilie, tranşant cum îl ştim, i-a apreciat şi iubit pe Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu, însă era foarte net în a detecta impostura sau lipsa de aritmetică a unor alţi regizori. Ca să devii un autor ai nevoie de drum, e important să găseşti voci noi„.

De cealaltă parte, Ada Solomon a declarat: „Va exista întotdeauna un cinema gourmet, la fel cum va exista şi unul fast-food, aşa cum se întâmplă şi în celelalte domenii. Progresul vine din ce se întâmplă în zona de laborator, de creaţie, în spaţiul strict al autorului, care încearcă să inveteze noi modalităţi de expresie şi conţinut. Ce fac eu şi ce ştiu să fac este pur un cinema de autor, nu mă pricep la altceva şi nu cred că voi putea învăţa să fac un cinema de mare public, construit comercial. Încerc însă să le fac cât mai nuanţate, pentru un public cât mai divers. Asta mi se pare cel mai important pentru cineva din poziţia mea: să mijlocească interacţiunea dintre creaţie şi public şi cum să apropie publicul de o creaţie originală”.

Cât despre supravieţuirea autorului, ea este de părere că este un fapt imposibil în ziua de astăzi. „Nu se poate să fii doar artist. Îi numeri pe degetele de la o mână pe oamenii care pot trăi numai din arta lor şi mă refer la toate domeniile – scriitori, artişti plastici. Aşa că nu aş blama pe nimeni care încearcă să facă şi altfel”.

A fost discutată şi relaţia dintre producător şi autor. Unul dintre cele mai solide cupluri profesionale, exemplu dat în cadrul discuţiei, este reprezentat de Ada Solomon şi Radu Jude. De cealaltă parte, Emanuel Pârvu, care a lansat anul trecut lungmetrajul de debut în regie „Meda sau parte nu prea fericită a lucrurilor”, produs de Miruna Berescu, a susţinut ideea: relaţia din echipă „într-adevăr, trebuie să depăşească ceva”.

Festivalul Anonimul. Fondul „Lucian Pintilie”, creat de BRD, va fi dezvoltat pe cinci ani, a explicat Corina Şuteu, membru în consiliului director al Fundaţiei9 şi fost ministru al Culturii. Metodologia este în curs de trasare, însă iniţiatorii lui sunt optimişti privind alternativa de finanţare a proiectelor cinematografice. Pentru început, pentru anul acesta, trei tineri regizori români – Cristi Iftime, Anghel Damian şi Bogdan Mureşanu – au fost recompensaţi cu câte 20.000 de euro. Astfel că din totalul de 100.000 de euro, 40.000 vor fi folosiţi pentru organizarea unei retrospective Lucian Pintilie şi alte programe relaţionate.

Iniţial, au fost selectate cinci persoane pentru a primi finanţare. „Lista celor cinci a cuprins şi o femeie, dar nu am vrut să fiu politically correct”, a spus Corina Şuteu.

Prin intermediul acestuia, fundaţia vrea să onoreze memoria lui Pintilie şi să sprijine filmele de autor semnate de regizori români aflaţi la început de carieră.

Cea de-a 15-a ediţie a festivalului Anonimul, care are loc la Sfântul Gheorghe (Delta Dunării), se va încheia duminică.