Fetiţa genială din Bârlad, obligată să plătească taxe pentru ajutoarele umanitare primite

Mariana Negru din Bârlad este pusă în situaţia de a declara ajutoarele umanitare primite în cursul anului 2014 de la românii din ţară şi străinătate. Oamenii au întins o mână de ajutor fiind impresionaţi să afle povestea Ralucăi, fetiţa cu inteligenţă peste medie crescută de bunica maternă în condiţii insalubre.

06 oct. 2015, 06:43
Fetiţa genială din Bârlad, obligată să plătească taxe pentru ajutoarele umanitare primite

O femeie de 56 de ani, din Bârlad, asistent maternal pentru cei doi nepoţi ai ei, trăieşte spaima că va ajunge să fie îngropată în datorii după ce a primit somaţie de la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Vaslui prin care i se cere să declare veniturile încasate în 2014 din activităţi independente. Mariana Negru a primit anul trecut diferite sume de bani în scop umanitar de la persoane fizice şi juridice, potrivit adevarul.ro.

Sprijinul acordat a venit la scurt timp după ce a apărut în „Weekend Adevărul” povestea tristă a Ralucăi (nepoata Marianei Negru), o fetiţă de 11 ani cu inteligenţă peste medie, care reuşea să fie preminata clasei şi să fie medaliată la concursuri naţionale de matematică şi limba română, deşi învăţa în condiţii inumane, printre gândaci şi miros de mucegai. Ca orice om de rând, bunica premiantei s-a prezentat la Administraţia Finanţelor Publice Bârlad, aşa cum se preciza în notificarea primită, pentru a clarifica lucrurile.

M-am prezentat la doamna care era menţionată în scrisoare dar nu a făcut altceva decât să ţipe la mine. Fără a-mi explica nimic, mi-a zis să declar veniturile şi am plecat acasă la fel de nelămurită. Mi-au fost donate diferite sume de bani pentru copii, dar eu nu am avut alte venituri nedeclarate. De unde să iau bani să plătesc impozitul? Am cheltuit banii pentru a face condiţii copiilor, mi-am făcut şi rate. Acum au copiii ce le trebuie, se bucură şi ei să trăiască într-o casă curată, să aibă cărţi şi caiete„, s-a plâns Mariana Negru.

Sumele primite au variat între 100 lei şi 3.000 euro, suma cea mai mare fiind oferită de o televiziune.