Fiica unui fost deţinut politic: Nu ne dorim să sufere Vişinescu. Nu a înţeles nimic din partea morală

Anca Cernea, fiica fostului deţinut politic Ioan Bărbuş, a declarat miercuri că nu doreşte ca torţionarul Alexandru Vişinescu să sufere în închisoare şi speră ca acesta să mediteze în celulă şi poate va cere iertare pentru ceea ce a făcut.
Filip Stan
10 feb. 2016, 11:07
Fiica unui fost deţinut politic: Nu ne dorim să sufere Vişinescu. Nu a înţeles nimic din partea morală

„Noi nu ne dorim să sufere Vişinescu. Dacă vrea Dumnezeu, poate acolo în celulă o să mediteze şi poate cere iertare, măcar aşa în secret în sufletul lui şi se mântuieşte. Ideea este ca în faţa societăţii româneşti să fie puse clar nişte delimitări, cine sunt modelele şi cine sunt criminalii”, a declarat Cernea, imediat după ce judecătorii de la instanţa supremă l-au condamnat definitiv pe Alexandru Vişinescu la 20 de ani închisoare.

Anca Cernea a precizat că a fost şocată de faptul că unul dintre cei trei judecători a considerat că Vişinescu nu ar trebui condamnat, pe motiv că faptele de care este acuzat s-au prescris.

„Pentru noi contează mult mai mult faptul că crimele lui Vişinescu au fost definite drept crime de către instanţa supremă. Ce este şocant pentru noi este opinia separată. Nu m-am aşteptat ca o astfel de mentalitate să fie încă prezentă în justiţia română. Din fericire, opinia separată a fost minoritară. Vişinescu nu a fost chiar ca un gardian obişnuit. El are o anumită reprezentativitate pentru acel regim criminal şi este foarte importantă condamnarea lui, nu pentru anii de puşcărie efectiv. Faptul că el a cerut să i se menţină gradele militare arată că el nu a înţeles nimic din partea morală, asta e cel mai dureros. Asta este tragedia lui”, a mai spus Anca Cernea.

Citeşte şi:  Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat DEFINITIV la 20 de ani de închisoare UPDATE

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Instanţa supremă a respins atât apelurile declarate de Alexandru Vişinescu, de cele trei părţi civile — Nicoleta Eremia, Elena Iacob şi Anca Cernea, cât şi de părţile responsabile civilmente — Ministerul de Interne, ANP şi statul român prin Ministerul Finanţelor Publice, fiind menţinută condamnarea dată în iulie 2015 de Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorii au dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro şi Anca Cernea — 150.000 euro.

Unul dintre cei trei judecători ai completului a făcut opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Vişinescu şi încetării procesului penal în cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.

Procurorii susţin că, în perioada 1956 — 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Adio zboruri din București către acest oraș european! Wizz Air a decis să renunțe la rută chiar de săptămâna viitoare
Capital.ro
Șoferii, obligați să plătească. Banii pe care conducătorii auto nu erau pregătiți să-i achite
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Cornel Dinu șochează, după ce Țălnar i-a luat apartamentul: „Îmi fac testamentul. M-a nenorocit”
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Bancnote euro, retrase din circulație. Trebuie schimbate rapid
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Românii pot fi despăgubiți în urma furtunilor violente! Ce condiții trebuie să îndeplinească cei ale căror locuințe au suferit pagube
Capital.ro
A murit marele CÂNTĂREŢ al României. Cea mai neagră zi: Dumnezeu sa te ierte, om bun
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Adrian Ilie, condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru conducerea sub influența alcoolului
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?