Florin Buicu, preşedintele Comisiei de sănătate: Îmi doresc ca până la finalul anului să avem legea tuberculozei aprobată

Publicat: Miercuri, 06 Septembrie 2017 13:01 // Actualizat: Miercuri, 06 Septembrie 2017 15:37 // Sursa: romaniatv.net

Președintele Comisiei de sănătate de la Camera Deputaților, Florin Buicu, a declarat miercuri că își dorește ca legea tuberculozei să fie adoptată până la sfârșitul acestui an, pentru ca sumele necesare punerii în aplicare a acesteia să fie prevăzute în bugetul pe anul 2018.

"Proiectul de lege a trecut de Senat și a ajuns la noi, la comisie. Îmi doresc ca împreună cu colegii mei din Comisia de sănătate să reușim să introducem în lege multe dintre lucrurile importante, predictibile, de la început, să nu mai așteptăm emiterea unor norme de aplicare de la minister, care ar prelungi practic termenele de intrare în vigoare a legii. Proiectul acesta vine să rezolve o problemă de sănătate publică, dar și o problemă socială. Ieri după-amiază (marți — n.r.) am avut discuții în cadrul comisiei cu parlamentari de la toate partidele, nu am constatat vreo poziție contra proiectului de lege, ci doar sugestii și eventuale amendamente. Dezbaterile vor începe pe articole în săptămânile următoare și îmi doresc ca până la finalul anului să putem să avem legea aprobată, astfel încât, la adoptarea bugetului, să putem prevede și sumele necesare în bugetul anului 2018", a afirmat Buicu la Palatul Parlamentului.

Prezentă la dezbaterile comisiei, una dintre fostele paciente cu tuberculoză, Paula Rusu, a menționat că viitoarea lege trebuie să cuprindă o serie de măsuri care să îi ajute pe cei care suferă de această boală.

"În acest moment, în România sunt 25.000 de pacienți cu tuberculoză, ne situăm pe locul unu în Uniunea Europeană. Sunt câteva probleme sociale, pentru că printre pacienții care se tratează există oameni care provin din păturile sărace, care în momentul în care se îmbolnăvesc nu mai au nicio sursă de venit. Pentru ei, tratamentul este o corvoadă. De îndată ce se simt mai bine, oamenii ăștia renunță la tratament pentru a se întoarce la muncă. Noi propunem în lege un sistem de susținere socială a celor mai săraci dintre pacienții cu tuberculoză, un model asemănător cu cel al pacienților cu HIV. Oamenii nu au nevoie doar de bani, au nevoie și de consiliere psihologică. Este foarte greu să treci de unul singur, iar stigmatul social este real. Aveți dintre colegi în Parlamentul României, eu îi cunosc, nu doresc să facă public faptul că au trecut prin tuberculoză", a spus Rusu.

Miercuri, președintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu, și vicepreședintele comisiei, Lucreția Roșca, au avut o întâlnire cu foști pacienți cu tuberculoză pentru a discuta despre acest proiect de lege.

Citeşte şi TUBERCULOZA omoară peste 1.000 ROMÂNI PE AN. Nu mai avem nici MEDICI SPECIALIZAŢI

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comisia de sanatate Florin Buicu legea tuberculozei tuberculoză
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6480
RON
10 Dec
noapte 0 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H