Fost director executiv la Serviciul de Impozite şi Taxe Locale Constanţa, trimis în judecată

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director executiv în cadrul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale Constanţa, Virginia Uzun, pentru abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi complicitate la delapidare.

04 iul. 2018, 12:52
Fost director executiv la Serviciul de Impozite şi Taxe Locale Constanţa, trimis în judecată

Potrivit unui comunicat al DNA, alături de aceasta, a mai fost trimis în judecată Bogdan-Andrei Coronea, la data faptelor preşedinte al unei asociaţii, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, precum şi delapidare.

Procurorii i-au mai trimis în judecată pe Ghiulendan Raşid, la data faptelor şef al compartimentului Resurse Umane din cadrul SPIT Constanţa, pentru fals intelectual în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi pe Carmen Tatu Trentea, la data faptelor director executiv adjunct în cadrul SPIT Constanţa, pentru fals intelectual în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conform anchetatorilor, în intervalul noiembrie – decembrie 2017, inculpata Virginia Uzun a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce ţin de atribuţiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală şi fictivă a două contracte încheiate între SPIT Constanţa, în calitate de achizitor, şi asociaţia reprezentată de inculpatul Bogdan Coronea, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajaţii instituţiei publice.

„Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate şi plătite ilegal de către SPIT Constanţa, în condiţiile în care asociaţia reprezentată de inculpatul Bogdan Coronea nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăţi ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru SPIT Constanţa şi totodată un folos necuvenit pentru asociaţia „prestatoare” a serviciilor respective.

„Efectuarea plăţilor ilegale a fost posibilă cu ajutorul dat de inculpatul Bogdan-Andrei Coronea care a facturat prestarea unor servicii de formare profesională fictive, precum şi de inculpatele Carmen Tatu Trentea şi Ghiulendan Raşid care, în calităţile menţionate mai sus, au semnat contractele şi au ordonanţat la plată cursurile respective”, precizează DNA.

Rechizitoriul menţionează că în perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, Bogdan-Andrei Coronea i-a remis inculpatei Virginia Uzun un card bancar aferent contului curent al asociaţiei pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă şi să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei.

În cauză a fost dispusă poprirea asiguratorie asupra conturilor bancare deţinute de cei patru inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.