Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, condamnat la trei ani de închisoare

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost condamnat, miercuri, la trei ani de detenţie, iar fiii săi, la patru ani de detenţie pentru deturnare de fonduri publice, la trei ani şi jumătate de la revolta populară care l-a îndepărtat de la putere, după 30 de ani în fruntea statului egiptean.

21 mai 2014, 10:29
Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, condamnat la trei ani de închisoare

Fostul preşedinte Hosni Mubarak, în vârstă de 85 de ani, a fost judecat în primă instanţă de un tribunal din Cairo pentru corupţie, fiind acuzat de deturnare de fonduri împreună cu fiii săi Gamal şi Alaa, prejudiciul fiind de 125 de milioane de lire egiptene (13,5 milioane de euro) din bugetul palatelor prezidenţiale, potrivit Agerpres. El este totodată judecat într-un alt proces pentru moartea manifestanţilor în timpul revoltei care l-a îndepărtat de la putere la începutul anului 2011.

Pentru acest cap de acuzare de „complicitate la crimă„, el riscă închisoarea pe viaţă, pedeapsă la care a fost condamnat deja în primă instanţă în iunie 2012, înainte ca instanţa Curtea de Casaţie să ordone rejudecarea sa.

Procesele lui Hosni Mubarak, foarte mediatizate la început, sunt astăzi lăsate în plan secund de cele ale succesorului său Mohamed Morsi, singurul preşedinte ales democratic în Egipt, dar destituit după 11 luni de şeful armatei.