Fostul procuror şef al DIICOT Alba Iulia, condamnat la închisoare cu executare. Comisarul şef Traian Berbeceanu, achitat

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus joi achitarea lui Traian Berbeceanu, fost comisar-șef al BCCO Alba Iulia, în dosarul în care este acuzat de mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

30 iun. 2016, 10:22
Fostul procuror şef al DIICOT Alba Iulia, condamnat la închisoare cu executare. Comisarul şef Traian Berbeceanu, achitat

Ioan Mureșan (fost procuror șef al DIICOT Alba) și Nicolaie Ioan Cean (fost procuror în aceeași structură) au fost condamnați la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare. Aceștia sunt acuzați că au săvârșit mai multe nereguli în anchetarea polițistului Traian Berbeceanu, potrivit Agerpres. De asemenea, Alin Mirel Muntean, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare.

În același dosar, Gheorghe Rusu, acționar la SC Uranus Junior 2003 SRL, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare, în vreme ce soția sa, Anca Rusu, a fost achitată.

Soluții de achitare au primit și Ion Vasile Urs și Mihai Adrian Mihalache, ambii acuzați de mărturie mincinoasă.

Instanța a mai dispus ca Ioan Mureșan, Alin Mirel Muntean și Nicolaie Ioan Cean să plătească 97.632 lei cu titlu de daune materiale reprezentând diferențe salariale și 100.000 euro cu titlu de daune morale, în solidar, către Traian Berbeceanu, la care se adaugă 37.206 lei reprezentând cheltuieli judiciare în timpul procesului și 15.759 lei reprezentând cheltuieli judiciare la urmărirea penală.

În același timp, Gheorghe Rusu a fost obligat să achite 95.821 lei și să plătească obligații fiscale accesorii către Agenția Națională de Administrare Fiscală cu titlu de daune materiale.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, în calitate de ofițer de poliție judiciară și având funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a sprijinit un grupul infracțional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupețiu și alte persoane.

Astfel, polițistul era acuzat că ar fi primit de la Gheorghe și Anca Rusu un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către aceștia a unor date și informații privitoare la cercetarea lor sau a SC Uranus Junior 2003 SRL ori a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziții domiciliare.

De asemenea, Berbeceanu era acuzat că, în perioada mai — octombrie 2012, i-a divulgat lui Dorin Cupețiu, prin intermediul lui Gheorghe Rusu, împrejurarea că în data de 10 mai 2012 se vor efectua percheziții la domiciliile lui Cupețiu, Dan Balint, Călin Udrea și Dorin Șionei.

Ulterior, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Mureșan, fost procuror șef al DIICOT — Alba, Nicolaie Ioan Cean, fost procuror în aceeași structură, Alin Mirel Muntean, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru că ar fi săvârșit mai multe nereguli în anchetarea polițistului Traian Berbeceanu.

DNA susținea că, în cursul anului 2012, Traian Berbeceanu i-a transmis lui Ioan Mureșan, atât direct, cât și prin intermediul altor persoane, că are informații cu privire la activități infracționale desfășurate de procurorul Nicolaie Cean și polițistul Alin Muntean, atrăgându-i atenția că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se și informații privind deținerea de către Berbeceanu a unor înregistrări în sensul celor arătate.

În luna august 2012, Ioan Mureșan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu să îl numească pe Alin Muntean ca șef al Serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din cadrul BCCO Alba.

În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum și lipsa din registrul de evidență a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie — decembrie 2010, în lucru la Alin Muntean.

În aceste condiții, având suspiciuni cu privire la Alin Muntean, Berbeceanu a refuzat solicitarea lui Ioan Mureșan.

„Aspectele menționate mai sus, care periclitau pozițiile funcționarilor publici, precum și interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpații Mureșan Ioan și Cean Nicolaie, împreună cu ofițerul de poliție Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele și atribuțiile funcțiilor deținute, să obțină, în mod injust, denigrarea și decredibilizarea ofițerului de poliție Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliție judiciară deținut de acesta, precum și înlăturarea ofițerului din dosarele pe care le instrumenta”, susținea DNA.

În acest context, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT — Alba, Ion Mureșan și Alin Muntean au direcționat declarațiile unor învinuiți și martori audiați în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor și fără existența vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu, evidențiindu-se o acțiune concertată pentru obținerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu în fapte de natură penală.

Pentru a obține acele declarații de la învinuiți, Alin Muntean a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.

O altă categorie de declarații ce au fost utilizate de Ioan Mureșan în susținerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relații de dușmănie cu Berbeceanu (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acțiunilor BCCO Alba), precizează procurorii DNA.

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigații, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013 de Alin Muntean, care era și ofițer de caz, conținând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.

De asemenea, Alin Muntean a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracționale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu a unor informații către mediile infracționale.

DNA mai arăta că Nicolaie Cean, care până în vara anului 2013 a fost procuror la DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri și a pus la dispoziție lui Ioan Mureșan și Alin Muntean martori dispuși să dea declarații nereale împotriva lui Berbeceanu.