Franţa reîncepe mineritul, după zece ani de la închiderea ultimelor mine. Caută cupru, aur, zinc şi plumb

Franţa, a doua mare economie a Europei, reia activitatea minieră, la zece ani după închiderea ultimelor mine. Poziţia adoptată de guvernul francez se înscrie într-un trend european, tot mai multe ţări concentrându-se pe resuscitarea unei ramuri economice pe care analiştii o văd vitală pentru dezvoltare şi combaterea şomajului. 

26 sept. 2013, 11:23
Franţa reîncepe mineritul, după zece ani de la închiderea ultimelor mine. Caută cupru, aur, zinc şi plumb

Potrivit presei economice din Hexagon, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o companie va demara lucrări de explorare minieră în Franţa. Compania Variscan, filială a firmei australiene PlatSearch, a obţinut în vară un permis de explorare pe o suprafaţă de circa 200 de kilometri pătraţi în zona Creuse din nord-vestul Franţei. Compania va exploata zăcăminte de cupru, aur, zinc şi plumb.

Autorizaţia de explorare a fost emisă de nou înfiinţatul minister al Relansării Economice, care consideră că mineritul trebuie să fie o parte importantă a viitorului economic al Franţei. Arnaud Montenbourg, ministrul de resort, a reiterat în faţa unei comisii parlamentare, voinţa Executivului de la Paris „de a da Franţei din nou şansa de a exploata propriile sale mine”.

Ultimele mine din Franţa, din care se extrăgeau minereuri feroase, au fost închise în 2004, pentru că deveniseră nerentabile. Şi din această cauză, Franţa, a doua mare economie a zonei euro, trebuie să apeleze la companii străine care să facă lucrările de explorare, aşa cum este cazul acestei filiale a companiei canadiene.

Înainte de a începe chiar şi faza de explorare, Franţa are de rezolvat două mari probleme. Mai întâi actualizarea hărţii bogăţiilor subsolului, dat fiind că ultima evaluare a fost făcută în 1992, iar aceasta nu acoperă decât 20% din suprafaţa teritoriului ţării. A doua: actualizarea legislaţiei referitoare la minerit, proces care a început chiar în acest an, dat fiind că actualul Cod Minier este vechi şi pune piedici investitorilor. Există însă voinţă politică pentru ca ambele obstacole să fie depăşite.

Francezii nu sunt singurii care mizează pe minerit. Pe fondul incertitudinilor legate de aprovizionarea cu materii prime strategice, în special aşa-numitele metale rare, mai multe state europene, printre care Spania şi Grecia, şi-au relansat proiectele miniere.

Î Spania, o companie canadiană a demarat activităţi de exploatare a aurului, o practică abandonată încă de pe vremea Imperiului Roman în Peninsula Iberică. Iniţial, canadienii s-au lovit de împotrivirea ONG-urilor de mediu, care au spus că solul va fi poluat cu metale grele. Analizele efectuate de ONG-uri pe mostre de polen şi nectar produse de două colonii de 80.000 de albine au demonstrat însă că nu există nici un pericol pentru mediu, compania minieră primind atât acceptul acestora, cât şi al autorităţilor, pentru a duce mai departe proiectul Salave.

Alte economii europene mari care încurajează mineritul sunt Portugalia, care şi-a modificat Codul Muncii pentru a simplifica procedurile de lucru în minerit, în vreme ce Suedia a scăzut taxele pe veniturile corporaţiilor de la 26% la 22.5%, pentru a atrage investitori din zona industriei miniere.