Gabriela Firea, anunţ important pentru bucureşteni: Sub nicio formă nu se pune problema să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece

Primarul general, Gabriela Firea, asigură bucureştenii că nu se va întrerupe furnizarea apei calde în Capitală. Duminică seară, edilul a vorbit despre datoriile colosale înregistrate în ultimii 10 ani.

11 sept. 2016, 18:30
Gabriela Firea, anunţ important pentru bucureşteni: Sub nicio formă nu se pune problema să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece

„Vreau să-i asigur pe toţi bucureştenii şi pe studenţii care vor veni în Capitală la studii, ambasadele, reprezentanţele diplomatice şi turiştii care vin în Capitală că sub nicio formă nu se pune problema ca în Capitala României să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece. Suntem ţară europeană. E o faptă penală să opreşti gazele sau să opreşti livrarea agentului termic. Eu apăr drepturile bucureştenilor şi nu a unor grupuri de interese aşa cum au făcut-o reprezentanţii PNL care au apărat grupuri de interese. Peste 10 ani de zile, atât ELCEN cât şi RADET, fiecare în parte către companiile cu care erau în contracte, au încasat sau au fost datoare penalităţi. Sumele care se vehiculează în această perioadă nu sunt o expresie a facturii, a plăţilor curente, ci penalităţi la penalităţi. E vorba de datorii în lanţ făcute în peste 10 ani de zile. Diferenţa dintre momentul în care RADET încasa de la cetăţeni plata facturii curente precum şi de la celelalte instituţii( şcoli, spitale) şi momentul când trebuie să plătească la ELCEN era de 30 de zile. RADET era condamnat în fiecare lună, ani în şir, să rămână dator”, a declarat Gabriela Firea la România TV.

Primarul General al Capitalei a declarat că RADET şi RATB nu au putut fi controlate.

„PNL face presiuni la primarul general să plătască o datorie istorie pentru care nu putem avea justificare juridică. Puteţi să înţelegeţi cum într-o ţară în care instituţiile statului funcţionează, consiliul general majoritar PNL, pe timpul lui Oprescu, a dat o hotărâre de Consiliu prin care primarului general i se interzicea să facă audit la RADET şi RATB? Acele companii sunt intangibile, sacrosante, sfinte.

Am trimis o misiune de control de audit, am trimis corpul de control să desluşim ce e cu aceasta sumă vehiculată, de 258 de milioane de lei, cea presantă, şi o altă datorie care acum e în instanţă, tot a RADET către ELCEN, de aproape un MILIARD de euro – bugetul Capitalei pe un an de zile. În paranteză, noi ar trebuie să nu mai facem nimic (şcoli, proiecte, grădiniţe infrastructură), să îngheţăm Capitala ca să plătim datoriile de 15 ani de toate conducerile care n-au avut un managment eficient şi nu au avut responsabilitate. RADET şi RATB nu au putut fi controlate, să vedem din ce se compun aceste datorii, să ştie cetăţenii de unde provin acele datori… dacă trebuie să le plătim. ELCEN a făcut profit din penalităţile încasate de la RADET”, a mai spus Firea.

Citeşte şi: Distrigaz a ajuns la un acord cu ELCEN de eşalonare a datoriei de 11,7 milioane lei

Primarul general a mai spus că nu ese normal ca Guvernul să nu se implice în soluţionarea crizei câtă vreme companiile implicate au capital de stat.

Distrigaz Sud Reţele a pus, joi, poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, a anunţat compania Elcen, care susţine că, din această cauză, ar putea fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând de sâmbătă.

Compania Distrigaz Sud Reţele susţine că este dispusă să ia în considerare orice măsură de natură să rezolve amiabil situaţia Elcen şi să nu pericliteze aprovizionarea cu agent termic a locuitorilor Bucureştiului.

„În acest context, Distrigaz Sud Reţele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA, notificând în acest sens Elcen în cursul zilei de astăzi (joi, 8 septembrie, n.r.), cu condiţia de a fi achitată de îndată o primă tranşă de 5,8 milioane lei, reprezentând 50 la sută din valoarea popririi. Acestă plată, coroborată cu angajamentul ferm de a achita şi a doua tranşă pâna la sfârşitul acestei luni, sunt condiţii preliminare şi obligatorii pentru ridicarea popririi”, arată Distrigaz, într-un comunicat transmis joi seara.

Oficialii distribuitorului de gaze afirmă că măsura de limitare a alimentării cu gaze naturale care vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare „a fost luată şi menţinută fără a afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din Bucureşti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi agentului termic”.

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor.

„Distrigaz Sud Reţele SRL a instituit astăzi poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziţia executorului judecătoresc, mandatat de către Directorul General Distrigaz Sud Reţele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti”, a anunţat Elcen, într-un comunicat remis News.ro.

„Din cauza acestui blocaj, Elcen se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare şi serviciile aferente, de transport şi distribuţie, şi, pe cale de consecinţă, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată”, a precizat Elcen.

Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere a fost achitată după data scadentă de către Elcen, care motivează situaţia prin neplata de către RADET a obligaţiilor către Electrocentrale Bucureşti.

În total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei către Elcen.