Gheorghe Gruia, condus pe ultimul drum în Mexic FOTO EXCLUSIV

Familia, prietenii și apropiații l-au condus pe ultimul drum pe dublul campion mondial la handbal Gheorghe Gruia. Stabilit de aproape patru decenii în Mexic, cel supranumit ”mâna de aur a handbalului românesc” a fost înmormântat în Cimitirul Francez din Ciudad de Mexico.

12 dec. 2015, 17:43

La căpătâiul fostului mare campion au stat fiica lui, Andreea, și nepotul acestuia, dar și zeci de prieteni, rude și membri ai comunității românești din Mexic. De altfel, la înmormântare a participat și ambasadoarea României în Mexic, Ana Voicu.

Nici colegii de la Steaua București, echipa pentru care a evoluat în perioada 1961 -1973, nu l-au uitat și au trimis la înmormântare o coroană în memoria celui care era poreclit ”Guriță”. Tot din respect pentru Gruia, Federația Română de Handbal a decis să retragă definitiv din naționala României tricoul cu numărul 10 purtat de handbalist.

Deși trăia de 37 de ani în Mexic, Gruia nu și-a uitat niciodată nici țara și nici obiceiurile. La înmormântarea lui, sicriul a fost învelit în drapelul românesc, iar la final, potrivit tradiției, s-a servit colivă.

O slujbă de pomenire în memoria fostului mare campion mondial a avut loc și la Biserica Sfântu Gheorghe din centrul Bucureștiului. Au participat foști colegi din generația de aur a handbalului românesc, care a câștigat în repetate rânduri titlul mondial.

„A fost o legendă a handbalului românesc și un mare sportiv. Dispariția lui e o mare pierdere pentru noi. A fost un om deosebit și un mare caracter. Era de o vitalitate și de o poftă de viață incredibile. Este mare păcat că s-a stins departe de țară, iar românii nu pot să-l plângă”, a declarat fostul handbalist Radu Voina pentru Agerpres.
Gheorghe Gruia a murit la 9 decembrie, în Ciudad de Mexico,  în urma unui atac de cord. Nimeni nu se aștepta la o moarte atât de fulgerătoare, cu atât mai puțin fostul mare campion. În octombrie, la câteva zile după ce împlinise 75 de ani, Gruia a declarat pentru România TV: „Poate ajung la 100 de ani… Nu e imposibil. Mama are 96 de ani și încă trăiește”.

Numit în 1992 de Federația Internațională de Handbal drept ”cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor”, Gruia a fost de opt ori campion național între 1963 și 1973, de două ori medaliat cu aur la Campionatele Mondiale din 1964 și 1970 și de două ori medaliat cu bronz – în 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, și în 1967, la Campionatul Mondial din Suedia.