Gripa AH1N1 face ravagii. Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este plin de bolnavi

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este plin de pacienţi cu simptomatologie de gripă Ah1N1, iar medicii spun că nu mai fac faţă numărului continuu de solicitări. Cazuri noi de gripă au fost înregistrate şi în Dolj şi Sibiu.

25 feb. 2016, 14:26
Gripa AH1N1 face ravagii. Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este plin de bolnavi

84 de cazuri de gripă AH1N1 au fost confirmate la Constanţa de specialiştii epidemiologi ai DSP. Medicii spun că ţin legătura cu specialiştii Ministerului Sănătăţii şi că nu se pune problema unei epidemii de gripă în acest moment.

Este vorba despre tulpina AH1N1, iar probele de laborator atestă îmbolnăvirea a 84 de pacienţi care sunt internaţi. Acest virus gripa pune în pericol viaţa pacienţilor doar dacă aceştia nu se prezintă în timp util la medic„, a declarat, pentru Cuget Liber, dr. Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa.

Citeşte şi Alertă de gripă porcină în Prahova. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti operează doar urgenţele

Epidemia este declarată de către DSP. Nu ştiu dacă au declarat epidemie, dar noi avem spitalul plin de pacienţi şi nu mai facem faţă cu locurile„, a declarat dr. Stella Halichidis, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.

O situaţie similară este şi la Spitalul Judeţean Constanţa, unde au ajuns zeci de constănţeni cu suspiciune de gripă sezonieră.

Direcţia de Sănătate se ocupă de probele serologice şi aşteptăm să se confirme sau să se infirme cazurile prezentate în ultimele 24 de ore la camera de gardă. Ca măsură de siguranţă, vom menţine accesul limitat pe toate secţiile„, a declarat Dănuţ Căpăţână, managerul instituţiei.

Patru noi cazuri de gripă AH1, confirmate în Dolj

În județul Dolj au fost înregistrate în ultima săptămână 1.065 cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, 645 cazuri de pneumopatii acute și opt cazuri suspecte de gripă din care patru pozitive pentru virusul gripal tip A H1 au fost confirmate de Institutul Cantacuzino București, a informat joi DSP Dolj.

Potrivit datelor DSP, numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în ultima săptămână (1.715) este mai scăzut față de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.910 cazuri), însă se încadrează în evoluția multianuală.

„Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 16,32%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul așteptat, dar există dovada circulației de virusuri gripale în populație, caracterizăm săptămâna prin activitate gripală sporadică”, precizează DSP Dolj într-un comunicat de presă.

În ultima săptămână, în Dolj au fost vaccinate antigripal 115 persoane din grupele de risc prin cabinetele medicilor de familie și spitale.

Citeşte şi Adrian Streinu Cercel: „Gripa se poate întinde până în aprilie” VIDEO

Trei cazuri noi de gripă AH1 s-au înregistrat într-o săptămână la Sibiu

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu au raportat joi încă trei cazuri de gripă AH1 în judeţul Sibiu, înregistrate în decurs de o săptămână. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu, au fost recoltate 4 probe pentru detectare de virus gripal, dintre care una are rezultat negativ, iar trei sunt pozitive pentru virus gripal tip A H1 pandemic 2009.

„Au fost recoltate 4 probe pentru detectare de virus gripal, dintre care una are rezultat negativ (recoltată de la o femeie în vârstă de 29 ani), iar trei sunt pozitive pentru virus gripal tip A H1 pandemic 2009 (la 2 femei din Sibiu cu vârste de 46 şi 63 de ani şi la un bărbat de 52 de ani din Şelimbăr)”, se arată în comunicatul DSP Sibiu.

Alte două probe, recoltate săptămâna precedentă pentru detectare de virus gripal, care erau în curs de investigare, de la o tânără în vârstă de 15 ani şi o femeie de 56 de ani, au rezultat pozitiv pentru virus gripal Tip A H1 pademic 2009.

Comunicatul DSP Sibiu arată, de asemenea, că în cadrul Sistemului de supraveghere de rutină a infecţiilor respiratorii şi a gripei, la nivelul judeţului, în săptămâna 15 – 21 februarie, cazurile de suspiciuni de gripă raportate au fost 18.

În ceea ce priveşte situaţia vaccinării în judeţul Sibiu, au fost repartizate 16.750 de doze de vaccin antigripal, în trei tranşe reprezentând circa 32.65% din totalul persoanelor catagrafiate (51.299).