Gruparea Stat Islamic a revendicat pentru prima oară un atac în Germania

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat marți un atac cu toporul comis în ajun de un tânăr afgan într-un tren din Bavaria, o premieră în Germania, țară scutită până acum de atentate islamiste de mare amploare, notează AFP, citată de Agerpres.

19 iul. 2016, 17:17
Gruparea Stat Islamic a revendicat pentru prima oară un atac în Germania

Stat Islamic susține că tânărul solicitant de azil, de numai 17 ani, care a rănit patru persoane într-un tren în apropiere de Wurzburg (sud) înainte de a fi împușcat de poliție, este unul dintre ‘combatanții’ săi, potrivit agenției Amaq, apropiată grupării.

‘El a condus această operațiune ca răspuns la apelurile de a viza țările coaliției (conduse de SUA) care luptă împotriva SI’ în Siria și în Irak, a relatat Amaq.

Potrivit primelor date ale anchetei, mai mulți martori au declarat că afganul a strigat Allahu Akbar (Allah este mare), iar în camera individului a fost găsit un steag al grupării jihadiste Stat Islamic, confecționat artizanal, potrivit Agerpres.

Totuși, afganul, care a depus o cerere de azil în Germania anul trecut, nu era cunoscut serviciilor de informații. El trăia de circa două săptămâni în localitatea Ochsenfurt, aflată aproape de locul atacului.

Citeşte şi Avertisment ISIS către Occident: „Vom ajunge în casele voastre, în vacanţe şi la petreceri, omorându-vă şi arzându-vă”

Spere deosebire de vecinii săi, Franța și Belgia, Germania nu a fost până acum afectată de un atac jihadist de amploare, însă autoritățile au spus în repetate rânduri că țara ar putea deveni o țintă. Până în prezent, în Germania au avut loc doar agresiuni izolate având legătură cu jihadismul, notează AFP, citată de Agerpres.

Un atac cu cuțit a fost comis împotriva unui polițist de către o adolescentă de 15 ani, în februarie, în gara din Hanovra (nord), iar ancheta nu a scos la iveală o motivație de ordin islamist a tinerei. În septembrie 2015, un irakian de 41 de ani aflat în libertate condiționată după ce ispășise o pedeapsă pentru apartenența la o organizație teroristă a rănit cu cuțitul o polițistă la Berlin și a fost ucis de forțele de ordine. În august 2015, doi combatanți germanofoni care se declarau membri ai SI au amenințat Germania și pe cancelarul Angela Merkel într-o înregistrare video.