Peste o mie de oameni au manifestat în Piaţa Victoriei: „DNA să vină să vă ia”. Proteste şi în ţară

Peste 1.000 de persoane au protestat joi în faţa sediului Guvernului după anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind începerea procedurilor de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Oamenii au strigat: ”DNA să vină să vă ia”, ”Nu scăpaţi!”, ”Hoţii”, ”Tudorel, demisia!”. Protestatari au ieşit şi în alte oraşe din ţară: Sibiu, Iaşi, Cluj.

22 feb. 2018, 17:42
Peste o mie de oameni au manifestat în Piaţa Victoriei: „DNA să vină să vă ia”. Proteste şi în ţară

UPDATE Oamenii prezenţi în Piaţa Victoriei au scandat „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „Nu scăpaţi, nu scăpaţi”, „La închisoare, nu la guvernare”, „DNA, să vină să vă ia”, „România, trezeşte-te!” şi au fluturat steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Manifestarea s-a desfăşurat fără incidente iar jandarmii au fost prezenţi pe toată perioada protestului.

____________

UPDATE Sute de persoane au ieşit în stradă, joi, seară, în mai multe oraşe din ţară pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi şi a Direcţiei Naţionale Anticoruptie (DNA). Oamenii strigă lozinci împotriva PSD şi a ministrului Tudorel Toader.

Circa 300 de timişoreni au protestat joi seara în Piaţa Victoriei din oraş, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

„DNA să vină să vă ia!”, „Slugile nu iau decizii, doar le motivează”, „Tudorel eşti sluga model”, „PSD ciuma roşie”, „Uniţi salvăm toată România”, „Susţin Laura Codruţa Kovesi” sunt câteva dintre lozincile inscripţionate pe bannere, manifestanţii protestând paşnic, mulţi dintre ei fluturând drapelul tricolor.

Aproximativ 500 de persoane au participat joi seara la Sibiu la o manifestare spontană de susţinere a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, aceştia mărşăluind pe principalele bulevarde din oraş.

Oamenii au purtat steaguri şi pancarte cu mesaje precum: „DNA te vom apăra!” sau „Justiţie, nu corupţie!”. „Tudorel, fă ceva, dă-ţi demisia!” a fost principala scandare ce s-a auzit.La ora transmiterii acestei ştiri, sunt peste două sute de persoane la protest, iar oamenii continuă să vină către piaţa centrală a oraşului. 

Protestatarii au pancarte cu mesaje de susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi, steaguri tricolore şi scandează lozinci împotriva PSD. 

Şi la Iaşi s-au adunat peste osută de persoane, în Piaţa Unirii, pentru susţinerea şefei DNA. Totodată, cei prezenţi în piaţă cer demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Oamenii scandează „Tudorel, slugă model”, „Tudorel nu eşti ieşean, marş la Dragnea-n Teleorman”, „DNA, te vom apăra”, „PSD, ciuma roşie”, „Hoţii la-nchisoare, nu la guvernare”.

Manifestanţii au steaguri tricolore, ale UE şi SUA, dar şi fluiere şi vuvuzele.

Ieşenii continuă să vină în piaţă, mobilizarea făcându-se pe reţelele de socializare.

Proteste au loc şi la Cluj, unde sunt peste 200 de persoane, dar şi la Braşov, unde s-au strâns aproximativ o sută de protestatari. 

____________

UPDATE Peste 300 de persoane protestează, la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Victoria, după anunţul lui Tudorel Toader privind cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

Oamenii s-au strâns la scurt timp, după anunţul ministrului Justiţiei. Ei protestează faţă de Guvern şi de solicitarea lui Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

Peste 300 de persoane sunt, la ora transmiterii ştirii, în faţa Guvernului, jandarmii instalând şi garduri, după ce mai mulţi protestatari au încercat să intre pe carosabil.

___________

„Vino în Piaţă să protestăm împotriva acestor decizii îndreptate împotriva luptei anticorupţie care încalcă angajamentele europene ale României şi demonstrează încă o dată că PSD nu a înţeles unul dintre principalele mesaje ale manifestanţilor din Piaţa Victoriei: Vrem Justiţie, NU Corupţie!”, se arată înntr-un anunţ postat pe o pagină de socializare intitulat  „Acum In Piaţa Victoriei! DNA în pericol”.

De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, scrie pe pagina sa că „Reîncepe războiul.  Ne vedem în piață!”.

„Ultima dată când un individ a vorbit așa în București… s-a lăsat cu o revoluție. Asemănările sunt frapante.

Așa cum un profesor universitar comunist înțelege că rolul său nu este altul decât acela de a citi cursul din alte vemuri în fața studenților… acest individ înțelege să își folosească funcția pentru a își bate joc în mod public de instituția care i-a supărat șefii și prietenii politici.

Ca argumente… aduce tocmai mizeriile pe care aceiași prieteni le-au făcut la OUG13 și la televiziunile de partid.

Tudorel Toader propune revocarea Procurorului Șef al DNA Laura Codruța Kovesi sub conducerea căreia DNA a devenit cea mai eficientă instituție a statului român.

În același timp, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a început controalele în randul ONG-urilor din București.

Vor să distrugă #justiția. Apoi #ONG-urile. Apoi #presa – ce a rămas din ea. Oricine ar putea să lupte sau să spună adevărul este dușmanul lor!”, a conchis Voiculescu.
 
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat joi că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA El a a declarat după prezentarea raportului privind activitatea managerială de la DNA, că DNA trebuie să continue să funcţioneze legal, nu se identifică cu cel care o conduce. Toader a precizat că raportul este elaborat pe fondul dezbaterilor care au divizat opinia publică în ultimul an.

El a afirmat că a reţinut o situaţie fără precedent a raporturilor dintre autorităţile publice, fiind înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională, în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consitutional, a acuzat implicarea lui Kovesi în dosare şi stilul autoritar al acesteia.