Guvern: Am convenit cu Canada să reluăm discuţiile privind eliminarea vizelor, în septembrie

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoș Tudorache, spune că a convenit cu ministrul canadian pentru migrație, refugiați și cetățenie, John McCallum, ca discuțiile privind eliminarea vizelor pentru Canada să fie reluate după ce Guvernul canadian își va reîncepe activitatea, în luna septembrie, existând speranța ca o decizie în cazul acestora să fie luată curând.

12 iul. 2016, 18:24
Guvern: Am convenit cu Canada să reluăm discuţiile privind eliminarea vizelor, în septembrie

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis AGERPRES, șeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoș Tudorache, a participat, luni, la Bruxelles, împreună cu comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, la întâlnirea cu ministrul canadian pentru migrație, refugiați și cetățenie, John McCallum, pe tema politicii vizelor pentru cetățenii Uniunii Europene. Întâlnirea a avut loc în continuarea discuției avute de șeful Cancelariei cu ministrul canadian, pe 23 mai, la Ottawa, precizează Executivul.

Am reiterat poziția exprimată de premierul Dacian Cioloș în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Ottawa cu prim-ministrul Justin Trudeau, și anume că România dorește să sprijine procesul de ratificare a Acordului economic și comercial UE-Canada (CETA), însă, pentru a putea să facă acest lucru, este nevoie ca problematica vizelor să fie rapid rezolvată. Credem că liberalizarea schimburilor de bunuri și servicii între UE și Canada ar fi golită de sens pentru cetățenii români, dacă ar exista în continuare acest acces restricționat pe bază de vize, lucru care cred că a fost înțeles de partea canadiană. În acest context, în cadrul întâlnirii, Canada a apreciat rezultatele pozitive ale misiunii tehnice din luna iunie„, a afirmat Dragoș Tudorache.

Potrivit lui Tudorache, discuțiile pe tema ridicării vizelor pentru Canada vor fi reluate în septembrie.

Am convenit cu ministrul McCallum să reluăm discuțiile după ce Guvernul canadian își reia activitatea, în luna septembrie, și avem speranța că o decizie privind ridicarea vizelor să urmeze curând după aceea„, a arătat oficialul român.

Canada urmează să anunțe la începutul toamnei un calendar pentru ridicarea vizelor pentru cetățenii români și bulgari, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene de luni, după o reuniune pe această temă la care au participat reprezentanți ai tuturor părților implicate.