Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea HG privind organizarea INS. Turcan: Dăncilă şi-a subordonat INS

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică (INS).

RomaniaTV.net
12 apr. 2018, 13:32
Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea HG privind organizarea INS. Turcan: Dăncilă şi-a subordonat INS

„Nu putem spune că trece în subordinea premierului (…) Institutul Naţional de Statistică era în coordonarea premierului şi înainte. Ce s-a întâmplat prin această modificare? Sunt două aspecte (…) În primul rând, este vorba despre o armonizare legislativă. Adică, se pune în acord hotărârea de guvern privitoare la Institutul Naţional de Statistică cu o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, nr. 1/ 2017. Şi în al doilea rând, este vorba despre o actualizare a cărţii funciare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

El a fost întrebat dacă INS va trece în subordinea premierului şi care au fost argumentele care au stat la baza adoptării acestui proiect de HG.

 

Turcan: Premierul şi-a subordonat direct Institutul de Statistică; ar trebui să demisioneze

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan afirmă că premierul Viorica Dăncilă şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică (INS), arătând că o astfel de decizie ar trebui să conducă de urgenţă la demisia din funcţie a acesteia.

„Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. Această decizie nu poate avea o altă raţiune la bază decât aceea că INS a prezentat adevărata faţă a realităţii economice din România: creşterea accelerată a inflaţiei la 5%; scăderea salariului net cu 145 de lei în luna ianuarie; scăderea salariilor din sistemul medical”, a scris, joi, Turcan pe Facebook.

Ea subliniază că o asemenea decizie ar trebui să conducă de urgenţă la demisia premierului.

„Atât ne mai lipsea ca marele specialist în economie, Viorica Dăncilă, să avizeze şi orice comunicat care pleacă de la INS!”, conchide deputatul PNL.