Guvernul de la Kiev, consultări „TIMIDE” cu cel de la Moscova. Ucrainenii cer banii lui Ianukovici

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a anunțat marți începerea primelor consultări între noile autorități de la Kiev și Guvernul de la Moscova, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
04 mart. 2014, 18:43
Guvernul de la Kiev, consultări „TIMIDE” cu cel de la Moscova. Ucrainenii cer banii lui Ianukovici

Au început consultări la nivel de miniștri„, a declarat Iațeniuk presei, fără a da detalii. Membrii noului guvern ucrainean format după destituirea președintelui Viktor Ianukovici au avut primele contacte cu omologii lor ruși, a precizat premierul ucrainean.

„Pentru moment, consultările sunt timide, dar primii pași au fost făcuți„, a declarat Iațeniuk, potrivit unui comunicat al guvernului. „Am dori să înțelegem poziția Rusiei privind creditele” acordate de Moscova, în decembrie, președintelui de atunci al țării, Viktor Ianukovici.

Premierul ucrainean a precizat că datoria pe care o are Ucraina față de Rusia la gaz, acumulată de regimul ucrainean precedent, a ajuns la două miliarde de dolari, iar Rusia a suspendat livrarea unei noi tranșe de două miliarde de dolari din planul de salvare de 15 miliarde de dolari pe care îl acordase Kievului, în decembrie. „Am dori ca Rusia să spună clar dacă își va îndeplini angajamentele asumate în urmă cu câteva luni„, a subliniat premierul ucrainean.

Potrivit Xinhua, Iațeniuk a afirmat că guvernul său are în vedere toate opțiunile posibile pentru a stabiliza situația în țară. Premierul ucrainean a reafirmat că Rusia ar trebui să-și retragă forțele la bazele din Crimeea și să înceteze acțiunile care, în opinia lui, amenință să destabilizeze regiunea.