Guvernul vrea să taie din contribuţia virată la Pilonul II de pensii private obligatorii. Şapte milioane de români ar putea fi afectaţi

Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), potrivit unor surse din piaţa de profil.

23 aug. 2017, 06:30
Guvernul vrea să taie din contribuţia virată la Pilonul II de pensii private obligatorii. Şapte milioane de români ar putea fi afectaţi

UPDATE. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că nu există discuții privind modificarea modului actual de funcționare a pilonului II de pensii, potrivit unui comunicat. 

ASF a reacționat astfel la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora contribuțiile la pilonul II de pensii ar putea scădea.

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, spun reprezentanții ASF.

Potrivit acestora, ASF participă în mod regulat, în calitate de supraveghetor al pieței, la discuții cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, dar și cu ai altor instituții, inclusiv cu entitățile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcționează piețele supravegheate.

„Actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, au susținut oficialii autorității.

Aceștia menționează că ASF nu are dreptul de inițiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat. ASF supraveghează și reglementează sectorul financiar non-bancar și are ca principale obiective stabilitatea și dezvoltarea piețelor, precum și protecția consumatorilor, se mai arată în comunicat.

Potrivit unor informații publicate de Profit.ro, Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate. În primele discuții cu reprezentanții industriei de profil, Ministerul Finanțelor a propus și varianta mai dramatică de reducere a contribuției, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%, scrie Profit.ro.

“Intenția a fost anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, într-o întâlnire cu reprezentații conducerii asociației profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La întâlnire, desfășurată săptămâna trecută, au fost prezenți și președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, vicepreședintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, și Ovidiu Răzvan Wlasopol, prim-vicepreședintele instituției. Reducerea ar trebui să devină operațională de la 1 ianuarie și va afecta cei aproape 7 milioane de participanți la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate în conturile individuale de pensii. În varianta cea mai dură, dacă s-ar reduce cu 80%, pentru atingerea unei anumite sume la vârsta pensonării, un salariat care se angajează acum va trebui să muncească 200 de ani, comparativ cu 40 de ani în prezent”, au afirmat sursele.

Întâlniri ale reprezentanților pieței cu ASF pe această temă au avut loc și ieri (marți, 22 august – n.r.), administratorii de fonduri prezentând autorității de supraveghere ce impact ar avea mai multe variante de reducere a contribuțiilor virate la Pilonul II.

Sursele citate au mai adăugat că, având în vedere creșterile salariale prognozate pentru 2018, autoritățile au ajuns la concluzia că reducerea procentuală a contribuției nu va efect și asupra contribuției efective, pentru angajații cărora le vor crește salariile. O altă măsură pe care Ministerul Finanțelor vrea s-o pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie, se referă la comisionul aplicat în fiecare lună contribuțiilor fiecărui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%.

“Statul vrea să elimine acest comision de 2,5%. Practic, prin această măsură, veniturile administratorilor vor fi afectate în proporție de aproape 50% și va întârzia semnificativ recuperea integrală a sumelor investite de acționarii administratorilor la momentul lansării Pilonului II, care era preconizată în anul 2020 sau 2021. Cu toate că administratorii sunt pe profit de câțiva ani, câștigul acumulat până în prezent nu acoperă sumele investite de la debutul sistemului, în urmă cu aproape 10 ani”, au spus sursele Profit.ro.

Există și o a treia măsură propusă: persoanele care au contribuit la Pilonul 3, cel al pensiilor private facultative, vor putea să-și mute sumele deja acumulate aici la Pilonul 2, cel al pensiilor obligatorii administrate privat. O astfel de decizie ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat, în condițiile în care contribuțiile viitoare virate de stat se vor reduce, dacă participanții renunță la Pilonul 3. Pe de altă parte, cei doi Piloni ai pensiilor private au regim diferit. Situația proprietății participanților asupra banilor adunați este mult mai clară în cazul contribuțiilor la Pilonul 3, al pensiilor facultative, în timp ce la Pilonul 2, unde sumele sunt virate de stat din contribuția reținută oamenilor pentru pensiile publice. Banii reținuți de la angajați sunt dați de către stat în administrare privată, iar contribuțiile sunt mult mai vulnerabile la decizii administrative discreționare de tipul celor propuse în trecut și aplicate în state precum Ungaria și Polonia, unde sumele acumulate au fost „confiscate” și reîntoarse la sistemul public.

Guvernul nu este la prima intenție prin care urmărește desființarea Pilonul II. Ministrul Mișa și-a început mandatul la Finanțe printr-o declarație care anunța posibilitatea desființării sistemului de pensii private obligatorii, după care a retractat. El a propus ca persoanele care au contribuit la Pilonul II să opteze pentru alocarea sumelor acumulate fie la Pilonul I administrat de stat (adică la bugetul asigurărilor sociale de stat), fie la Pilonul III, al pensiilor facultative private. La începutul lunii august, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat că sute de milioane de lei pe an ajung, sub forma de comisioane, în conturile administratorilor prezenți pe Pilonul II în loc să alimenteze pensiile românilor.