Hans Klemm: Slăbirea legislaţiei poate expune România la ameninţări, inclusiv din partea Rusiei

Slăbirea legislaţiei care permite un sistem judiciar independent şi o luptă puternică împotriva corupţiei subminează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei, întrucât "corupţia este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundaţia unui stat rezistent", afirmă ambasadorul SUA, Hans Klemm.

10 dec. 2017, 21:30
Hans Klemm: Slăbirea legislaţiei poate expune România la ameninţări, inclusiv din partea Rusiei

Ambasadorul SUA a făcut aceste declaraţii la Târgu Mureş, la o masă rotundă. Hans Klemm a spus că SUA admiră foarte mult progresul înregistrat în România din 1989 încoace, mai ales în ultimii 15 ani, în ceea ce priveşte eforturile de consolidare a instituţiilor de guvernare democratică, pentru a crea un sistem judiciar independent şi a înfiinţa instituţii responsabile cu urmărirea penală a corupţiei la nivel mediu şi înalt.

În ultimii 15 ani sau mai mult, România a dus o activitate din ce în ce mai credibilă în lupta sa împotriva corupţiei, datorită tuturor factorilor menţionaţi: dorinţa de a construi şi consolida puternice instituţii independente de guvernare democratică, de a institui un mecanism de echilibrare a puterilor, de a crea şi asigura resursele necesare unui sistem judiciar independent şi de a se angaja să lupte împotriva corupţiei la nivel înalt. Nu doar SUA admiră acest lucru, ci şi celelalte state membre UE. Este un element important al calităţii de stat aliat NATO. Acestea nu sunt doar cuvinte goale: când un stat se angajează să devină membru al Alianţei, se angajează să respecte guvernarea democratică şi un stat de drept puternic, acestea sunt stipulate de Carta NATO„, a declarat Hans Klemm.

El a spus că aceasta a fost poziţia SUA cel puţin în ultimii 20-25 de ani, toţi predecesorii săi, precum şi preşedintele Donald Trump, susţinând ferm lupta României împotriva corupţiei.

În plus, România devine recunoscută în regiune pentru eforturile sale de a lupta împotriva corupţiei, de respectare strictă a statului de drept şi de asigurare a unui sistem judiciar independent, iar ţări precum Macedonia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria vin la Bucureşti pentru a afla despre măsurile luate de România în lupta împotriva corupţiei şi de consolidare a statului de drept, a afirmat Klemm.

În consecinţă, este foarte îngrijorător, avem îngrijorări profunde atunci când vedem eforturi, acum în Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat România în ultimii 15-20 de ani în construirea acestor instituţii. Şi da, aşa cum am încercat să explic în discursul pe care l-am susţinut ieri la Universitatea „Babeş-Bolyai”, noi credem cu tărie că respectarea statului de drept, existenţa unui sistem judiciar independent, lupta împotriva corupţiei au impact asupra securităţii naţionale, contribuie la rezistenţa statului, a guvernării. România încearcă să-şi modernizeze forţele armate, inclusiv prin achiziţia sistemelor de apărare aeriană Patriot, şi face acest lucru pentru a fi un aliat NATO mai bun şi pentru a avea o mai mare compatibilitate cu celelalte state membre, însă, lucru şi mai important, şi pentru a-şi consolida apărarea naţională„, a mai ar[tat ambasadorul SUA.

În opinia acestuia, slăbirea legislaţiei care permite un sistem judiciar independent şi o luptă puternică împotriva corupţiei subminează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei.

Noi credem că slăbirea legislaţiei care vă permite să aveţi un sistem judiciar independent şi să lansaţi o luptă puternică împotriva corupţiei subminează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Corupţia este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundaţia unui stat rezistent„, a adăugat el.