Hoţii bat, mai nou, la uşă. Metoda “falsul angajat”

Noul trend în materie de furturi din locuinţă: nu se escaladează geamul, se bate la uşă. Metoda este pusă în aplicare de hoți de câțiva ani și funcționează mai ales la persoanele vârstnice și singure.

01 feb. 2014, 08:07
Hoţii bat, mai nou, la uşă. Metoda “falsul angajat”

Organizați în grupuri de câte doi, hoții pretind că sunt angajații companiei de distribuție a gazului. După ce sunt lăsați în locuință, unul dintre aceștia îi cere proprietarului să îl conducă la aragaz sau la centrala termică, în timp ce complicele său sustrage banii pe care îi găsește în casă.

I s-a întâmplat, ieri, unei bătrâne din Mediaș și uneia din Axente Sever. „La uşa celor două victime, femei vârstnice, s-au prezentat două persoane de sex masculin care, sub pretextul că sunt angajaţi ai unei companii ce furnizează gaze naturale şi trebuie să verifice instalaţia şi hornul sobei, li s-a permis accesul în imobil. În timp ce una dintre persoane distrage atenţia victimei, cerându-i, spre exemplu, să o conducă la aragaz, cea de-a doua persoană sustrage bunuri din interior. În acest fel, cele două victime au constatat după plecarea celor doi falşi angajaţi că le-au fost sustrase sumele de bani deţinute”, se arată într-un comunicat din partea IPJ Sibiu, potrivit turnulsfatului.ro.

Polițiștii le recomandă oamenilor să nu ia drept reale prezentările celor care se prezintă la uşa lor şi să ceară dovezi în plus: legitimaţii de serviciu sau chiar să sunt la sediul angajatorului.

Trei metode prin care hoţii te fură, după ce-ţi bat la uşă

Poliţiştii arată cum îi păcălesc hoţii pe proprietarii de locuinţe: „Este important să cunoaşteţi metodele prin care persoanele certate cu legea reuşesc de cele mai multe ori să facă victime în rândul unor oameni de bună credinţă:
– metoda „falsul angajat” prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate;
– metoda „deratizare” care presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falşi angajaţi ai unor firme cu acest profil sau
– metoda „străinul” utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promițând că se vor întoarce”.