Idei de CĂLĂTORIE: 7 MARI oraşe neaşteptat de FRUMOASE, subestimate pe NEDREPT de ghidurile turistice FOTO

Cu toţii suntem bântuiţi de întrebarea unde ne petrecem vacanţa şi când e să alegem destinaţia alegem de obicei locuri aflate în portofoliul tuturor agenţiilor de turism. În plus, dacă prietenii noştri merg în Antalya sau insulele greceşti în fiecare an e posibil să începem să facem şi noi acelaşi lucru. Păstrând nota de relaxare sunt totuşi locuri arhicunoscute în lume, mari oraşe, al căror potenţial turistic este serios subminat în detrimentul altor atracţii. Spre exemplu, Istanbul este lăsat în umbra Antalyiei sau Madridul în urma Barcelonei, când în realitate lucrurile nu stau deloc aşa.

11 mai 2014, 08:11

7. Zagreb (Croaţia)

Când vine vorba de Croaţia, majoritatea turiştilor sunt familiarizaţi cu partea de vest a ţării, faimoasă pentru plajele sale, dar şi pentru insulele de acolo. Split sau Duvrobnik sunt destinaţii populare, însă şi interiorul Croaţiei are un farmec aparte. Pentru turistul neavizat, capitala Zagreb poate reprezenta o surpriză extrem de plăcută. Oraşul seamănă întrucâtva cu Amsterdam, cu străzile sale pietruite, tramvaiele şi pieţele sale, dar ritmul este mai relaxant decât în restul Europei. Zagrebul este perfect pentru oprire într-o excursie de vară, cafenelele sale liniştite şi arhitectura superbă bucurându-vă fără să vă obosească, aşa cum o fac în general destinaţiile tipice.

Vacanţe sub Pământ: Cele mai INSOLITE destinaţii SUBTERANE la care nici nu te-ai fi gândit GALERIE FOTO

6. Perth (Australia)

Western Australia (WA) ocupă aproape jumătate din ţară, dar cea mai mare parte a sa este nelocuită, aici aflându-se întinse zone deşertice şi zone de exploatare a resurselor naturale. Capitala WA este Perth, un oraş liniştit de pe malul râului Swan şi situat foarte aproape de Oceanul Indian. Din cauza distanţelor mari, majoritatea oamenilor care vizitează Australia se rezumă la coasta de est, unde se află metropole ca Melbourne sau Sydney. Zborul de la Melbourne spre vest, la Perth, durează 4-5 ore şi el vă duce într-unul dintre cele mai izolate oraşe de pe Glob, cu vreme excelentă în cea mai mare parte a anului. Este un loc ideal pentru shopping, oamenii sunt prietenoşi, iar berea este foarte bună.

5. Atlanta, Georgia (SUA)

Atlanta este mai mult decât CNN, Coca Cola, rapperi celebri sau echipe în NBA sau NHL. O plimbare pe Peachtree Street vă va schimba cu siguranţă această percepţie. În Atlanta au loc festivaluri aproape pe tot parcursul anului, A3C, spre exemplu, este un mare festival de hip hop, care are loc în luna octombrie. Calitatea restaurantelor, un persistent spirit nonconcormist, ospitalitatea specifică sudului, autenticitatea şi multe alte amănunte fac din Atlanta un oraş fantastic, mult subestimat în ghidurile turistice.

4. Insula Arran (Scoţia)

Este cea mai mare insulă din Firth of Clyde, are lățimea de 16 și lungimea de 32 de km. Se află situată în sud-vestul Scoţiei şi are o populaţie de aproximativ 5.000 de locuitori. Mai este numită şi Mica Scoţie, deoarece are toate caracteristicile principale ale ţării mamă. Accesibilă cu feribotul, insula te întâmpină cu oraşul Brodick, de unde puteţi închiria o maşină pentru a străbate mai uşor dealurile verzi pe care pasc o mulţime de oi. Sunt o mulţime de distelirii locale, puteţi vizita castele, să vă relaxaţi la golf, iar masa în oraş este excelentă, insula fiind o comoară neaşteptată a Scoţiei.

3. Tel Aviv (Israel)

Este puţin probabil să vă imaginaţi plaje superbe atunci când vă gândiţi la Tel Aviv, însă ar trebui, fiindcă se află pe coasta Mării Mediterane. Oraşul Alb, parte a Tel Avivului unde se află aproximativ 4.000 de clădiri construite în stil Bauhaus, în anii ’30, de către evreii germani, se află pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO. Jaffa, partea veche a Tel Avivului, se află în partea de sud şi puteţi merge acolo direct de pe plajă, pentru a privi apusul soarelui.

2. Teheran (Iran)

Înconjurat de munţi, Teheranul este inima politică şi intelectuală a Iranului, dar are de oferit mai mult decât şi-ar putea imagina un turist. Situri istorice, moschei, arhitectură modernă, pieţe aglomerate, mâncare bună, toate te transportă într-o cu totul altă lume decât cea zugrăvită în ziarele europene.

1. Cape Town (Africa de Sud)

La fel ca Iranul, Africa de Sud este o ţară care este percepută negativ de restul lumii şi nu se bucură de o presă prea favorabilă în Occident. Unul dintre oraşele sale neaşteptat de minunate este Cape Town. Practic, poate satisface toate pretenţiile. Restaurantele sunt excelente, plaje sunt incredibile, iar apa de cristal, oamenii sunt prietenoşi, iar viaţa de noapte foarte trepidantă. Merită să faceţi măcar o plimbare cu telecabina în Munţii Table. Prin specificul său, Cape Town excercită asupra turistului acel miraj care să nu-ţi dorească să mai pleci din el sau nu te lasă până nu îţi promiţi că te vei întoarce cât de curând.

Citeşte şi Trip Advisor: Care este destinaţia turistică preferată în 2014

Vezi şi Sferele plutitoare din pădure: O vacanţă luxoasă în cele mai frumoase case din copac din lume FOTO