Iliescu ripostează pe blog: Refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat partid

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a publicat pe blogul său o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD în care critică dur decizia de excludere a lui Marian Vanghelie, Mircea Geoană şi Dan Şova din partid şi răspunde acuzaţiilor pe care i le-a adus deputatul Sebastian Ghiţă. Iliescu acuză actuala conducere că evită să facă o analiză realistă a cauzelor care au dus la pierderea alegerilor prezidenţiale.

28 nov. 2014, 18:14
Iliescu ripostează pe blog: Refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat partid

Din păcate, ieri am avut parte, în locul unei analize, de o măsură extremă: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, masură care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a făcut decât să le agraveze. Este motivul pentru care am votat împotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova. Nu cred că delictul de opinie are ce căuta printre valorile unui partid democratic. În același timp fac un apel la cei trei excluși din partid: să nu se lase antrenați, în perioada urmatoare, în acțiuni îndreptate împotriva partidului. Ar face rău, crezând că fac un bine„, scrie Ion Iliescu.

În al doilea rând, Ion Iliescu a răspuns aserţiunilor potrivit cărora prezenţa sa la şedineţele conducerii partidului a făcut ca PSD să fie în continuare perceput ca un partid comunist. „Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi communist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate, lucruri pe care nu le pot înțelege și accepta. Cu explicația asta toți cei care trebuie să-și asume responsabilități pentru insucces sunt exonerați de orice raspundere. Fuga de răspundere nu este o soluție”, ripostează fostul lider al social-democraţilor, precizând că problema PSD este mai degrabă faptul că este incapabil să facă o critică serioasă a eşecurilor capitalismului în România, critică ce se găseşte, paradoxal, la dreapta spectrului politic românesc.

Indirect, Ion Iliescu a replicat şi acuzelor dure ce i-au fost aduse în ultimele două zile de către deputatul Sebastian Ghiţă. „Refuz să primesc lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD, și îl conduc, direct sau prin interpuși, ca pe o corporație. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiție, și nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preț. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală”, consideră preşedintele de onoare al PSD.

Acesta s-a referit îndeosebi la comentariile legate de o afirmaţie a sa mai veche, comentarii făcute tot de Ghiţă. „Nu fac parte dintre aceia care cred că săracii trebuie să fie reprezentați politic numai de săraci, că bogații nu au ce căuta la stânga politică. Pot da o lungă listă de oameni avuți, din familii aristocrate, care au făcut politică de stânga, în partide comuniste. Când am vorbit despre „săraci și curați” mă refeream la modul în care este făcută bogăția de către unii, bogați și corupți. Le urez celor avuți cât mai multe succese în afaceri. Dar să nu amestecăm lucrurile. Dacă ai succes în afaceri nu înseamnă că ești automat un om politic. Această calitate nu se poate câștiga cu bani. Această calitate se dobândește în timp, cu multă muncă, și presupune câștigarea, și nu cumpărarea, încrederii oamenilor”, răspunde pesedistul.

Cât priveşte insuccesul la prezidenţiale, Iliescu susţine că acesta se datorează confuziei ideologice a PSD: „Nu deplasarea spre centru o putem reproșa PSD. Ea este firească, până la urmă, ținând cont de schimbările din societate. Ce trebuie să ne reproșăm este obsesia noastră de a fi acceptați de cei de „dreapta”, care nu ne vor accepta niciodată, pentru ca suntem adversarii lor firești. Nu pentru ei facem politică, ci pentru cei care se recunosc în valorile și principiile stângii. Și, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanți decât dreapta. Dar și despre asta se pare că ne este jenă să vorbim! Noi suntem pe cale să pierdem competiția la nivelul ideilor. Și o pierdem pentru că, deși sunt atâția oameni, tineri sau mai puțin tineri, cu studii de cea mai bună calitate, aici sau în străinătate, declarați la stânga, ei nu au cu cine comunica în PSD! Să nu ne ferim de acest adevăr dureros. Oamenii aceia au convingeri ferme și ne reproșează faptul că noi nu mai credem în valorile stângii. Ce să le spun celor care îmi reproșează asta? Ce să le spunem celor care ne reproșează structurarea partidului doar ca un instrument de exercitare a puterii, fără ideologie și fără preocupare pentru construcția ideologică?”

Iliescu avertizează că există şi riscul pierderii alegerilor parlamentare din 2016, dacă nu se remediază problemele apărute în PSD. „Nu putem câștiga, dacă între partid și liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcționează acel dialog necesar-și obligatoriu-cu activul de partid, cu organizațiile si membri de partid, cu cetatenii. Am atras atenția, și nu o dată, asupra pericolului care apare ori de câte ori PSD guvernează, și anume ca toată lumea pleacă la guvernare, iar partidul rămâne de izbeliște. Din păcate așa este și acum, și rezultatele se văd (…) Conducerea PSD este prea stufoasă, și din cauza asta ineficientă. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii și, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond”, a spus fostul şef al statului.

El susţine o remaniere guvernamentală, pentru ca în Executiv să intre doar profesionişti care să nu poat fi atacaţi nici în plan moral, nici în plan profesional. Totodată, Iliescu propune revenirea la votul pe listă, măcar pentru Camera Deputaţilor, iar PSD să anunţe cât mai repede persoanele cu care se va prezenta pe această listă.

„Nu avem de ce să ne fie rușine de identitatea noastră. Nu avem de ce renunța la valorile stângii. Trebuie să renunțăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării ‘vinovaților’, în loc să căutăm soluții, vom eșua și în guvernare, și vom deveni un partid fără prea multă relevanță pe scena politică. De unde și apelul meu la responsabilitate și la sinceritate din partea tuturor”, conchide Ion Iliescu.

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a afirmat, într-o declaraţie dată publicităţii imediat după şedinţa conducerii PSD, că Victor Ponta trebuie să reformeze în profunzime PSD. El a cerut, potrivit EVZ, retragerea din partid a lui Ion Iliescu.

În opinia deputatului Sebastian Ghiţă, atât PSD, cât şi restul partidelor din România „trebuie să se schimbe”, „să arate că au răspuns la acuzaţiile de comunism, corupţie”, iar PSD are „o problemă” „cât timp Ion Iliescu se aseaza la fiecare sedinta langa presedintele PSD”.

„PSD si restul partidelor trebuie sa se schimbe! Trebuie sa arate ca au un raspuns la acuzatiile de comunism, coruptie si ineficienta. Victor Ponta nu a fost in PCR. In anul 2014 era singura sansa ca PSD sa arate ca propune romanilor un lider tanar, ca s-a rupt de trecut. Tineri care nu au fost in PCR il acuza pe Ponta de comunism! Trebuie sa ne rupem de cei 25 de ani de dupa Revolutie.

Intr-un fel, tinerii au dreptate: cat timp Ion Iliescu se aseaza la fiecare sedinta langa presedintele PSD avem o problema. Nu una personala, una de perceptie. Ca noi, cei tineri din PSD, suntem la fel ca Ion Iliescu si generatia sa. Ion Iliescu are venerabila varsta de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani. Cred ca e momentul ca Ion Iliescu sa se retraga. Nu mai poate fi un simbol al PSD.

PDL si PNL sunt mai intesate de fosti comunisti decat PSD, dar se prefac si se ascund inca. Blaga, Orban, Atanasiu, Petrache, Videanu sunt monumente ale comunismului, securismului si exponentii hotiei. Coruptia e pentru Romania mai rea decat cancerul pentru omenire”, precizează Sebastian Ghiţă într-o declaraţie de presă citată de evz.ro.