Înalta Curte de „Corupţie”. Alţi trei magistraţi sunt în vizorul DNA

După Gabriela Bîrsan, încă trei judecători de la Curtea Supremă de Justiţie sunt în atenţia DNA. Procurorii au luat la puricat toate procesele în care a fost apărător Claudia Gherbovan, acuzată că a plătit vacanţele din străinătate ale magistraţilor în schimbul unor verdicte favorabile. Astfel, procurorii au descoperit încă 3 magistraţi amatori de excursii pe banii altora.

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 13:37
Înalta Curte de „Corupţie”. Alţi trei magistraţi sunt în vizorul DNA

Ultimii magistraţi care fac obiectul cercetărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt Viorica Trestianu şi Gheorghiţa Luţac, ambele de la Secţia Comercială a Înaltei Curţi. Cele două ar fi mers la Milano pe banii cabinetului de avocatură al soţilor Gherbovan. Deocamdată, judecătoarele au fost audiate de procurorii DNA doar ca martori. Situaţia este posibil să se schimbe. Viorica Trestianu este acuzată şi că ar fi apelat la aceeaşi avocată, Claudia Gherbovan, pentru a obţine un post la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional.

Potrivit unor surse judiciare, prin intermediul avocatei, Trestianu ar fi obţinut o întrevedere cu Mihai Vlasov, preşedintele Curţii de Arbitraj. În aceeaşi situaţie s-ar afla şi Eugenia Lohan, fost preşedinte al secţiei comerciale de la Curtea Supremă, acum pensionată. Acuzaţiile sunt respinse, însă, de avocatul Claudiei Gherbovan, Ovidiu Buduşan. „În raport de un asemenea câmp factual, ca cel despre care îmi vorbiţi, nu există nicio începere de urmărire penală„, a declarat acesta, pentru România TV.

Procurorii au cerut de la Curtea Supremă aproape 3.000 de decizii din dosarele în care intra ca avocat Claudia Gherbovan. Astfel, au descoperit că mai multe firme ar fi apelat la metoda excursiilor pentru judecători. Printre acestea se numără şi Cotnari, Murfatlar sau Petroconsult. Toate excursiile erau aranjate prin agenţia Marshall Turism, companie verificată acum de DNA.

Relaţiile avocatei cu judecătorii erau aproape familiale. Mai multe judecătoare au fost filmate de procurori pe când o vizitau pe Gherbovan, iar un alt magistrat, Nicolae Măniguţiu, chiar locuia cu chirie într-un apartament al soţilor Gherbovan.

În acelaşi dosar, alţi doi judecători sunt urmăriţi penal pentru favorizarea infractorului. Fostul preşedinte al Secţiei Penale, Anton Pandrea, este acuzat că, după ce a dat mandatele de interceptare şi supraveghere a colegelor sale, le-ar fi anunţat apoi prin intermediul unei alte colege judecător, Corina Corbu.

Contactaţi de România TV, judecătorii nu au vrut să facă nicio declaraţie, pentru că este o anchetă în desfăşurare.