Încă o ZI LIBERĂ: Românii vor avea parte de un WEEKEND PRELUNGIT în august

În anul 2014, bugetarii au parte de 12 zile declarate libere prin Codul Muncii, o parte dintre ele ca sărbători legale, însă doar nouă sunt în timpul săptămânii.  

02 aug. 2014, 07:51
Încă o ZI LIBERĂ: Românii vor avea parte de un WEEKEND PRELUNGIT în august

Adormirea Maicii Domnului

  • 15 august – vineri

Sfântul Andrei

  • 30 noiembrie – duminică

1 decembrie – Ziua Naţională a României

  • 1 decembrie – luni

Crăciunul

  • 25 decembrie – joi
  • 26 decembrie – vineri

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

ALTE POSIBILE ZILE LIBERE

Camera Deputaţilor a adoptat pe 3 iunie un proiect de lege privind acordarea unei zile libere pe an părinţilor pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără ca această zi să fie plătită. Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 201 voturi ‘pentru’, 93 ‘împotrivă’ şi 26 abţineri.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat raport favorabil pentru proiectul de lege. Scopul propunerii legislative este de a asigura posibilitatea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai copilului să verifice periodic starea de sănătate a acestuia.

O ZI LIBERĂ pentru ROMÂNI. Vezi cine va beneficia de ea şi în ce condiţii

Părinţii au dreptul la liber pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Proiectul de lege instituie în sarcina angajatorilor, fie că sunt din mediul public sau privat, obligaţia de acordare a zilei libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului pentru orice salariat ce îl solicită, prin rotaţie, fără a-i periclita activitatea, şi nu mai mult de 5% dintre angajaţi în acelaşi timp.

Potrivit proiectului de lege, cererea părintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în ultimul an celălalt părinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua liberă şi nici nu va solicita.

Ziua liberă se va acorda pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 0 şi 18 ani, ulterior acesta urmând să prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezultă controlul medical efectuat.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an.

LIBER pentru părinţi în PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. „Este opţional pentru cei care vor să beneficieze de acest drept”

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

În cazul în care niciunul dintre părinţi nu solicită ziua liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.

Nerespectarea de către angajatori a prevederilor prezentei legi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. Sumele provenite din amenzi vor fi virate la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, potrivit actului normativ.

Proiectul de lege a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, PNL, PP-DD şi PC.

Senatul a adoptat în luna februarie proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.