Incendii puternice la un centru comercial din Arad, la distanţă de două ore.Serviciul Paşapoarte a fost închis

Două incendii au izbucnit, vineri dimineaţă, la un centrul comercial din Arad. Un prim incendiu s-a produs din cauza scânteilor făcute de un aparat cu care o echipă de muncitori încerca să asambleze un tobogan. Focul a fost lichidat rapid, iar la două ore distanţă un nou incendiu a izbucnit la instalaţia de climatizare aflată pe acoperişul clădirii.

19 dec. 2014, 10:12

Acoperisul centrului comercial Galleria Mall din Arad a fost cuprins de flacari, vineri dimineaţă. Pompierii au ajuns rapid la fata locului, pentru lichidarea incendiului izbucnit din cauza scânteilor produse de un aparat de sudură folosit de o echipă de muncitori care monta un tobogan. Iniţial s-a crezut că focul ar fi fost urmarea unui scurtcircuit electric, scrie aradon.ro.

Din fericire, pagubele nu au fost foarte mari. Pomoierii au intervenit la faţa locului cu două echipaje, iar focul a fost stins în 15 minute. Intervenția pompierilor a fost îngreunata de fumul dens provenit de la masele plastice – din care era alcătuit toboganul – care ardeau.

La două ore distanţă, un al doilea incendiu a izbucnit pe acoperişul clădirii, de această dată ca urmare a unei defecţiuni la instalaţia de climatizare a clădirii. De această dată pompierilor le-a fost ceva mai greu să stingă incendiul, iar 100 de persoane aflate în acel moment în centrul comercial au fost evacuate.

Ca urmare a situaţiei de la centrul comercial, Serviciul Paşapoarte Arad a fost închis, potrivit Prefecturii Arad. „Cetățenii care solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar în cursul zilei de azi, 19.12.2014, sunt îndrumați spre SPCEEPS Timiș întrucât, din cauza situației de forță majoră de la SPCEEPS Arad, activitatea este suspendată temporar”, au anunţat reprezentanţii Prefecturii. Aceştia au precizat că activitatea va fi reluată la normal începând de luni, 22 decembrie.

Potrivit GTC România, care deţine centrul comercial Galleria Arad, incendiul a izbucnit în urma unor lucrări de amenajare realizate de către unul din chiriași, la o oră la care accesul publicului nu fusese încă permis publicului.

„Incendiul nu s-a propagat la niciunul dintre spațiile comerciale din incinta mall-ului. Persoanele prezente în incinta Galleria Arad au fost evacuate pentru siguranța lor, potrivit unui plan deja existent pentru apariția unor astfel de situații, fără ca intervenția personalului medical să fie necesară. Intervenția pompierilor a făcut ca incendiul să nu se extindă și să fie stins rapid, fără a fi afectată structura clădirii”, se arată într-un comunicat al GTC.

Centrul comercial a fost deschis pentru public în jurul orei 12.00, cu aprobarea ISU. „Niciunul dintre spațiile comerciale nu a fost afectat, toate magazinele și spațiile de servicii în care autoritățile își desfășoară activitatea (Birourile de Evidență a populației, Eliberări Pașapoarte, Permise de Conducere și Înmatriculări Auto) fiind deschise, activitatea desfășurându-se normal și în condiții depline de siguranță. Nivelul pagubelor este estimat a fi unul redus, acesta urmând a fi stabilit ulterior împreună cu reprezentanții companiei de asigurări cu care Galleria Arad are contract încheiat”, se mai arată în comunicat.