Incendiu devastator într-o pădure de pin negru de Banat GALERIE FOTO UPDATE

Un incendiu s-a produs pe o suprafață de zece hectare, într-o pădure de pin negru de Banat. Pompierii mehedinţeni mai au de stins doar două focare din cele peste 30 ale incendiului care a izbucnit, marţi seară, în Parcul Natural Domogled. Specialiştii urmează a stabili cauzele şi pagubele dezastrului abia după ce flăcările vor fi lichidate.

19 iul. 2017, 06:37

UPDATE: În orele scurse de la inceperea intervenţiei, cei peste 70 de pompieri şi lucrători silvici au acţionat la sol cu saci stingători, iar din aer s-a acţionat cu un elicopter dotat cu un sistem Bambu Bucket.

„Mai sunt două focare, iar oamenii de la faţa locului acţionează pentru stingerea lor, însă bate vântul şi acţiunea este îngreunată. Au fost câte 10 – 12 pe fiecare vârf. Abia după stingerea flăcărilor, se va realiza o evaluare a pagubelor, fiind cercetată şi cauza producerii incendiului”, a explicat, pentru News.ro, Raluca Tîrcă, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi.

Pentru stingerea incendiului, pompierii mehedinţeni utilizează saci stingători, aceştia fiind încărcaţi cu apă în staţiunea Băile Heculane, iar cu ajutorul unui elicopter, aceştia ajung la cei ce se luptă cu flăcările.

În cursul zilei de marţi, în Parcul Național Domogled din județul Mehedinți a izbucnit un incendiu de pădure de pin negru și vegetație uscată.

Pentru a stabili aria de manifestare, focarele și posibilitățile de propagare, pompierii din cadrul ISU Mehedinți au efectuat recunoașterea din aer cu elicopterul SMURD. Astfel că, incendiul se manifestă pe un versant cu două piscuri, pe o suprafață de cca. 10 ha, în mai multe focare izolate (10, 12 focare pe fiecare pisc). Arde atât vegetația uscată, cât și pin, într-o zonă muntoasă greu accesibilă forțelor și mijloacelor de intervenție.

Miercuri dimineață, peste 60 de salvatori militari și 10 lucratori silvici s-au deplasat în zona afectată pentru a interveni la stingerea incendiului de pădure.

De asemenea, a fost solicitat un elicopter dotat cu dispozitiv de stingere de tip „Bambi Bucket”, din cadrul Inspectoratului General de Aviație din MAI, pentru a sprijini eforturile de stingere ale salvatorilor de la sol.

Zona este una inaccesibilă, fiind pe versanții stâncoși. Noi am solicitat un elicopter, pentru a efectua o recunoaștere a zonei, la care va participa și inspectorul șef, col. Florentin Dragomir. La fața locului s-au deplasat opt pompieri militari din Detașamentul Orșova, fiind mobilizați încă 20 de pompieri militari de la Detașamentul Drobeta Turnu Severin„, a declarat Raluca Tîrcă, purtător de cuvânt al ISU Mehedinți.

Citeşte şi Incendiu de amploare într-o pădure din judeţul Mehedinţi. Au ars zece hectare de litieră