Începe procesul fratelui jihadistului Merah pentru complicitate la seria de atentate jihadiste din Franţa

La Paris se deschide luni, în condiții de securitate ridicată, procesul pentru 'complicitate' al lui Abdelkader Merah, fratele lui Mohamed Merah, care în martie 2012 a ucis, în numele jihadului, șapte persoane, printre care trei copii la o școală evreiască din Toulouse (sud-vest) și trei militari la Montauban.

02 oct. 2017, 09:08
Începe procesul fratelui jihadistului Merah pentru complicitate la seria de atentate jihadiste din Franţa

Audierile, programate să dureze o lună, în fața unei curți de jurați formate din magistrați și în prezența a 232 de părți civile, vor fi plasate sub supraveghere crescută, în contextul amenințării teroriste ridicate din Franța.

Asasinatele comise de Mohamed Merah au fost primele atentate jihadiste produse în Franța după cele ale grupării insurgente algeriene GIA în 1995 și au marcat debutul unei noi forme de terorism, care a făcut până acum 241 de victime.

Abdelkader Merah este acuzat că a facilitat ‘în mod conștient’ crimele lui Mohamed, ajutându-l, printre altele, să se debaraseze de scuterul folosit în timpul atacurilor, informează Agerpres.

Alături de Merah va compărea în instanță Fettah Malki (34 de ani), un delincvent din Toulouse acuzat că i-a furnizat lui Mohamed Merah o vestă antiglonț, un pistol mitralieră și muniții utilizate de atentator. Cei doi mai sunt acuzați de asociere teroristă. Ei şi-au recunoscut faptele, d

Între 11 și 19 martie 2012, Mohamed Merah a asasinat trei militari la Montauban și trei copii și un învățător la o școală evreiască din Toulouse. El a fost omorât la 22 martie 2012 în apartamentul său din Toulouse de RAID, o unitate a poliției de elită, după un asediu de 32 de ore urmărit cu sufletul la gură de media din toată lumea.

La percheziții au fost găsite o cameră de supraveghere Go-Pro și carduri SD cu care jihadistul filmase asasinatele. Interogat de serviciile de informații, Merah nu și-a ascuns deplasările în Siria, Egipt sau Pakistan, dar a susținut că au fost în scop turistic. În realitate, el reușise să intre în contact, în zonele tribale pakistaneze, cu o grupare afiliată Al-Qaida, care a revendicat ulterior crimele lui Merah.

Din aceste motive, avocatul lui Abdelkader Merah, Éric Dupond-Moretti, a cerut audierea ca martor a fostului șef al serviciului de informații interne, Bernard Squarcini, potrivit Agerpres.

În rechizitoriu sunt evidențiate, între altele, contactele repetate între cei doi frați în zilele care au precedat asasinatele, șederile lui Abdelkader Merah la Cairo și descoperirea la domiciliul acestuia a unui ghid al mujahedinului, cu sfaturi pentru a scăpa de supravegherea serviciilor de informații.