Inspecţia Judiciară, proces cu CSM. A fost sesizată Curtea Constituţională

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni suspendarea unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii, referitoare la modificarea regulamentului pentru recrutarea inspectorilor judiciari. Procesul a fost deschis la cererea Inspecţiei Judiciare, magistraţii hotărând şi sesizarea CCR.

12 iun. 2017, 14:00
Inspecţia Judiciară, proces cu CSM. A fost sesizată Curtea Constituţională

„Admite cererea de suspendare a executării formulată de reclamantă. Dispune suspendarea executării Hotărârii Plenului CSM nr.633/25.05.2017 până la pronunţarea instanţei de fond cu privire la cererea în anulare”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Este vorba despre o decizia a Consiliului Superior al Magistraturii din şedinţa din 25 mai, referitoare la modificarea regulamentului pentru concursul de inspectori judiciari. Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că este vorba despre transferarea competenţelor de recrutare a inspectorilor de la Inspecţia Judiciară la Consiliul Superior al Magistraturii, hotărârea fiind publicată vineri în Monitorul Oficial.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a decis şi sesizarea CCR. „Admite cererea de sesizare a CCR formulată de reclamantă şi dispune sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a disp. art.70 alin.1 din Legea 317/2004”, se arată în hotărâre.

Articolul 70, alin 1, arată că „inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de către inspectorul-şef, în urma unui concurs, pentru un mandat de 6 ani, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 8 ani în magistratură, care au cel puţin grad de tribunal sau parchet de pe lângă tribunal şi au avut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare”.