Instalaţiile de arme chimice ale jihadiştilor, bombardate de Coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic

Coaliția internațională contra grupării Statul Islamic a bombardat instalații de arme chimice ale jihadiștilor, pe baza informațiilor obținute de la un cadru al SI capturat de forțele americane, a confirmat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului Peter Cook, informează AFP și Reuters.

10 mart. 2016, 21:15
Instalaţiile de arme chimice ale jihadiştilor, bombardate de Coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic

Coaliția „a efectuat mai multe lovituri aeriene care au perturbat și degradat capacitatea SI de a produce arme chimice„, a declarat purtătorul de cuvânt într-un briefing de presă la Pentagon.

Coaliția a putut să efectueze aceste lovituri după informațiile furnizate de „acest individ”, un specialist în arme chimice al SI recent capturat de forțele speciale americane, a precizat Cook.

Noi credem că informațiile pe care le-am putut obține ne vor permite să efectuăm operațiuni suplimentare„, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de Reuters.

Suleiman Daoud al-Bakkar, alias Abu Daoud, era „emirul SI pentru fabricarea armelor chimice și tradiționale”, a adăugat Cook.

El a fost capturat săptămâna trecută în Irak, potrivit unui responsabil militar american.

El a fost transferat miercuri autorităților irakiene după ce a fost interogat de forțele speciale americane, a precizat Cook.

În februarie, coordonatorul agențiilor de informații americane James Clapper și directorul CIA John Brennan au acuzat pentru prima dată în mod deschis SI că a utilizat arme chimice în Irak și Siria, mai ales gaz muștar.

Gazul de muștar — care provoacă suferințe respiratorii, orbire de moment și bășici foarte dureroase — a fost folosit pentru prima dată de germani în Belgia în 1917. El a fost interzis de ONU în 1993, amintește France Presse.

Suleiman Daoud al-Bakkar a fost capturat de o unitate a forțelor speciale americane numită ETF („Expeditionary Targeting Force”), recent desfășurată de SUA în Irak și având ca misiune să captureze sau să ucidă cadre ale SI și să obțină informații.