Instanţa a decis: Maşinile pot fi înmatriculate fără plata timbrului de mediu

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) din cadrul Prefecturii Sălaj a fost obligat, zilele trecute, de către magistraţii Tribunalului Sălaj să înscrie în circulaţie un Volkswagen fără plata timbrului de mediu.

23 sept. 2016, 05:53

Hotărârea instanţei sălăjene vine după ce în luna martie a acestui an, o femeie reprezentată de avocatul Iulia Costina a dat în judecată Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) din cadrul Prefecturii Sălaj, solicitând ca autoturismul Volkswagen să fie înscris în circulaţie fără plata timbrului de mediu.

Magistraţii i-au acceptat solicitarea şi au obligat instituţia menţionată să înmatriculeze maşină fără ca femeia să scoată bani din buzunar pentru această taxă auto.

„În urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, prin care s-a declarat că timbrul de mediu încalcă legislaţia europeană, acţiunea pe care am formulată a fost admisă. Astfel, se evită achitarea timbrului de mediu, cei care l-au achitat putând recupera suma tot printr-un proces în instanţă, de data aceasta împotriva ANAF, pentru aceleaşi motive”, a declarat avocatul Iulia Costina, citată de graiulsalajului.ro. 

În luna iunie a acestui an, timbrul de mediu a fost declarat ilegal de către Curtea Europeană de Justiţie. Acest lucru înseamnă că persoanele care vor să îşi înmatriculeze autovehiculele o pot face fără a mai achita această taxă, în timp ce proprietarii care au plătit-o după 15 martie 2013 îşi pot cere banii înapoi, în instanţă.