Institutul de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată institutul din România care conduce proiectul laserului de la Măgurele

Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată Institutul de Fizică Nucleară din România, care conduce proiectul Laserul de la Măgurele, după cum scrie Edupedu.ro.

04 dec. 2018, 20:15
Institutul de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată institutul din România care conduce proiectul laserului de la Măgurele

Acțiunea în instanță vine după ce partea română a reziliat contractul cu Consorțiul EuroGammaS condus de italieni, pentru că aceștia au întârziat instalarea sistemului fascicul gamma, care este unul dintre principalele echipamente de cercetare. Contractul reziliat este în valoare de 66 de milioane de euro.

Directorul proiectului Laserul de la Măgurele, Nicolae Zamfir, care este și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), a declarat în repetate rânduri că EuroGammaS întârzie instalarea Sistemului Fascicul Gamma. „Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face„, a afirmat pentru Edupedu.ro directorul de proiect, la începutul lunii octombrie 2018. „Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine„, a declarat în urmă cu două luni Nicolae Zamfir.

Între timp, italienii de la Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia s-au angajat să facă în Calabria ce trebuia să realizeze și la Măgurele, după cum arată datele publicate de instituția italiană.