Iohannis cere reexaminarea legii privind condiţiile exercitării profesiei de medic în UE

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului un proiect de lege ce vizează transpunerea în legislaţia naţională a unor prevederi europene în privinţa exercitării profesiilor medicale la nivelul statelor UE, precum şi mecanismele de recunoaştere a calificării profesionale.

30 mart. 2016, 12:47
Iohannis cere reexaminarea legii privind condiţiile exercitării profesiei de medic în UE

Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a unor reglementări europene din domeniul sănătăţii stabilind, pe de o parte, condiţiile în care medicii, medicii dentişti şi farmaciştii îşi pot exercita profesia în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European (SEE), precum şi a Confederaţiei Elveţiene şi, pe de altă parte, condiţiile în care operează recunoaşterea calificării profesionale a asistenţilor medicali cu studii postliceale sau superioare de scurtă durată, în cazul în care au absolvit studii superioare.

În proiect se introduc şi noi reglementări referitoare la mecanismul de alertă cu privire la medicii, medicii dentişti şi farmaciştii cărora li s-a restrâns sau interzis de către autorităţile sau instanţele judecătoreşti naţionale să desfăşoare, pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, activităţi profesionale.

„În forma transmisă la promulgare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii conţine însă norme care, fie vin în contradicţie cu reglementările europene, fie stabilesc obligaţii pentru autorităţi din alte state membre, aspecte ce se impun a fi reexaminate de către Parlament”, se arată în cererea preşedintelui, potrivit news.ro.