Ion Ţiriac, „teroarea transilvăneană”. Obiceiul şocant al celui supranumit Contele Dracula

Ion Ţiriac revine în atenţia presei internaţionale o dată cu turneul de tenis de la Madrid, care începe sâmbătă în capitala Spaniei. Patronul importantei competiţii, care s-a remarcat ca impresar al celebrilor Guillermo Villas sau Boris Becker a fost dintotdeauna un personaj înconjurat de o aură aparte, de mister şi legendă.

28 apr. 2015, 15:14
Ion Ţiriac, „teroarea transilvăneană”. Obiceiul şocant al celui supranumit Contele Dracula

Ion Ţiriac era poreclit în circuitul ATP „Contele Dracula” şi făcea tot posibilul pentru a o întreţine. Potrivit unei monitorizări a presei internaţionale de acum trei decenii, făcute de prosport.ro, Ion Ţiriac trecea drept un tip bizar pentru unul dintre obiceiurile sale. Ţiriac mânca sticlă la petreceri sau la diferite mese cu prietenii.

În 1986, americanul Arthur Ashe (decedat în 1993, bolnav de SIDA), primul jucător de culoare din lume care a câştigat la Wimbledon, US Open şi Australian Open, povestea despre fostul său adversar din Cupa Davis: „Eram la un restaurant basc din Paris şi Ţiriac a mâncat un pahar de vin. Mânca sticlă. Am fost acolo şi n-a sângerat niciun moment„.

Nu era singura ciudăţenie a lui Ion Ţiriac. New York Times scria în 1987 că impresarul lui Becker obişnuieşte să-şi salute prietenii cu o lovitură de cap în figură. „Este un salut vechi românesc„, rânjea Ţiriac atunci când era întrebat despre semnificaţia gestului.

Citeşte şi Ion Ţiriac, gest superb pentru tenisul românesc. Două wild card-uri la Madrid, pentru jucătorii noştri

Mâncatul paharului în restaurantul din Paris nu a fost un episod singular. Jurnaliştii de la America Today scriau în 1986 că „odată, după ce a băut un Bloody Mary, Ţiriac a mâncat paharul. După, a remarcat amuzat că ar fi preferat să aibă la masă pahare de cristal„.

Pe 5 mai 1994, Geraldine Baum de la Los Angeles Times scria: „Ţiriac, un tip solid şi înalt care spune că mânâncă icre negre cu mâna este de asemenea recunoscut că mănâncă sticlă, un truc pe care-l foloseşte la petreceri. Comentatorul de tenis de la NBC, Bud Collins, pretinde că a asistat la un astfel de comportament. „Ronţăia pur şi simplu paharul”, spune Collins„.

În ianuarie 1986, Angela Gaudioso de la revista Spin reuşea să smulgă de la român acceptul pentru un interviu cu cel mai bun jucător din lume la acel moment, tânărul Boris Becker. În hotelul din Oklahoma, SUA, jurnalista a discutat întâi cu Ţiriac pe care l-a descris ulterior:

Ion Ţiriac, teroarea transilvăneană din tenis care pretinde că e înrudit cu Contele Dracula, este managerul lui Boris Becker. Imediat după victoria de la Wimbledon obţinută de germanul în vârstă de 17 ani, Ţiriac a fost auzit spunându-i: „Viaţa ta s-a terminat aici. Acum, te-ai născut din nou cu mine”. În timpul liber, Ion, pe care Ilie Năstase îl numeşte un „tip dur”, mănâncă bucăţi de sticlă. Întrebat ce urmări poate avea un comportament atât de dramatic, Ţiriac spune: „Tu foloseşi pastă de dinţi? Pasta de dinţi e făcută din praf, praful e făcut din nisip, iar sticla e făcută tot din nisip„.