Ionuţ Mişa: Evaziunea fiscală subminează sustenabilitatea economiei, taxarea corectă şi competiţia onestă

Evaziunea fiscală subminează sustenabilitatea economiei, taxarea corectă și competiția onestă, iar România va continua să susțină evoluția cadrului fiscal și îmbunătățirea instrumentelor de luptă împotriva evaziunii, a declarat, luni, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, la Seminarul de Formare în domeniul Schimbului de Informații organizat sub egida Forumului Global și a ANAF.

20 nov. 2017, 15:49
Ionuţ Mişa: Evaziunea fiscală subminează sustenabilitatea economiei, taxarea corectă şi competiţia onestă

„Transparența fiscală și schimbul de informații sunt esențiale în lupta împotriva evaziunii fiscale, inclusiv în combaterea planificării fiscale agresive și a spălării banilor. Evaziunea fiscală subminează sustenabilitatea economiei, taxarea corectă și competiția onestă”, a spus Ionuţ Mișa, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că, încă din momentul fondării, Forumul a înregistrat progrese în promovarea schimbului de informații în rândul unui număr tot mai mare de jurisdicții și a crescut constant în ceea ce privește numărul membrilor.

Ministrul Finanțelor Publice a explicat, totodată, că evaziunea fiscală există în absența unui sistem puternic de guvernanță fiscală, iar evazioniștii prosperă în absența coordonării și cooperării internaționale.

„România va continua să susțină neîncetat — împreună cu OCDE, Forumul Global și toți partenerii internaționali interesați — evoluția cadrului fiscal și îmbunătățirea instrumentelor de luptă împotriva evaziunii fiscale. Susțin continuarea eforturilor Forumului Global în ceea ce privește dezvoltarea standardelor internaționale aflate în vigoare. Cooperarea internațională este esențială în asigurarea unui mediu concurențial corect”, a spus acesta.

În final, șeful de la Finanțe a arătat că parteneriatul strâns și substanțial dintre România și OCDE „reprezintă o evoluție firească, o recunoaștere a rolului tot mai important pe care România și-l asumă într-un context complex” și și-a exprimat speranța că se va transforma în statutul de membru în viitorul apropiat, „țara noastră îmbrățișând fără echivoc valorile fundamentale ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică)”.