Irina Radu, la audierile din Parlament: Nu a fost cenzură. Interviul cu Dacian Cioloş va fi planificat la o altă dată

Preşedintele CA al TVR Irina Radu a fost audiată, luni, în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, în urma refuzului TVR de a difuza un interviu acordat de premierul Dacian Cioloş.

28 nov. 2016, 09:10
Irina Radu, la audierile din Parlament: Nu a fost cenzură. Interviul cu Dacian Cioloş va fi planificat la o altă dată

Preşedinte CA al TVR, Irina Radu, a respins, luni, după o întrevedere cu membri ai Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, acuzaţiile de cenzură primite pentru că TVR nu a difuzat un interviu cu premierul Dacian Cioloş, susţinând că interviul va fi planificat la o altă dată.

„Da, mi-am dat OK-ul pe această decizie şi am dat şi explicaţiile. Cred că se văd destul de clar din comunicat. (…) Cenzură… Toate televiziunile au titrat: «Cenzură la TVR». Cenzură nu asta înseamnă. Cenzură înseamnă să interzici să apară ceva, nu să planifici la o altă dată difuzarea sau să dai dintr-un interviu 10 minute, iar 30 tăiate. Aia înseamnă cenzură! Aşa s-a vorbit despre o altă planificare şi nu înţelegem de ce neapărat trebuie să întrebe lumea când dăm, de ce dăm, de ce nu dăm. Asta mie, ca jurnalist, îmi crează suspiciuni”, a declarat Irina Radu după audierile din Parlament.

Aceasta a mai spus că difuzarea interviului candidatului PSD la Preşedinţie, Victor Ponta, din 2014, la Viaţa satului, a fost o eroare.

„Trebuie să repetăm aceleaşi probleme? Eu nu eram preşedinte atunci, era altcineva, dar ţin minte ce s-a întâmplat. Chiar acel preşedinte a spus la un post de televiziune că are părerea că TVR a luat o decizie bună”, a menţionat Radu.

Ea a caracterizat audierea din Parlament ca fiind o „discuţie constructivă”.

„Am explicat conjunctura, de ce ne-am îndreptat şi am luat această decizie. Am subliniat, nu-mi place să mă laud, dar uneori e necesar, am întrebat dacă în cele 15 luni s-a plâns cineva vis-a-vis de echilibrul meu, de felul în care am tratat partidele sau persoanele din politică. Nu văd de ce ar fi acum suspiciuni dintr-odată. Pe de altă parte, ca plus, cred că ne-am dat cu toţii seama că trebuie schimbată legislaţia privind tratamentul personalităţilor în campania electorală. Din punctul meu de vedere ar trebui făcute precizări mult mai clare, pentru că această situaţie a dlui premier Cioloş e fără precedent. Nu candidează, dar se află pe afişe, în spoturi şi aşa mai departe”, a conchis şeful TVR.

Preşedintele CA al TVR Irina Radu a fost audiată luni în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, solicitarea fiind făcută în urma refuzului TVR de a difuza un interviu acordat de premierul Dacian Cioloş.

Înainte de a merge în biroul preşedintelui Comisiei de cultură, preşedintele CA al TVR a intrat în biroul liderului deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, unde a stat câteva minute. Ulterior, Irina Radu şi Florin Pâslaru au mers împreună la audieri.

„Audierea a fost solicitată de mai mulţi colegi din Comisie. Sunt câţiva colegi care, pe bună dreptate, sunt revoltaţi. Nouă ni se solicită de fiecare dată să salvăm TVR, să găsim soluţii, iar conducerea instituţiei ia decizii, din punctul meu de vedere, deloc benefice. Care este rolul TVR în definitiv, dacă şefa instituţiei ia astfel de decizii de a cenzura apariţia primului-ministru pe postul public de televiziune?”, a declarat deputatul PNL Gigel Ştirbu, potrivit Mediafax.

El a precizat că Irina Radu, preşedintele CA al TVR, a fost convocată la ora 14.00 pentru a fi audiată cu privire la motivele pentru care TVR 1 a decis să nu difuzeze un interviu acordat de premierul Dacian Cioloş.

„Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii «Viaţa Satului». Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naşte din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie — şi ar fi incorect; imaginea premierului apare atât pe afişele, cât şi în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR”, a comunicat duminică TVR.

„Premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanţul unui an de guvernare”, a precizat TVR.

Radu Carp, membru al CA TVR propus de PNL, i-a adresat duminică o scrisoare directorului Irina Radu, cerând ca motivele pentru care televiziunea publică a decis să nu difuzeze emisiunea la care a participat premierul Dacian Cioloş să fie lămurite de Comisia de Etica a TVR.