Israelul retrage toate măsurile suplimentare de securitate de la Esplanada Moscheilor UPDATE

Poliția israeliană a anunțat că a retras, în noaptea de miercuri spre joi, măsurile de securitate suplimentare rămase în vigoare după retragerea dispozitivelor detectoare de metale la intrările pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est.

27 iul. 2017, 09:02
Israelul retrage toate măsurile suplimentare de securitate de la Esplanada Moscheilor UPDATE

UPDATE: Bilanţul violenţelor de joi, de pe Esplanada Moscheilor a ajuns la 113 răniţi, în timp ce mii de credincioşi musulmani au mers la Moscheea Al-Aqsa pentru a se ruga, după ce Israelul a ridicat măsurile de securitate impuse.

Scene haotice au avut loc în locul sfânt pentru musulmani şi evrei. Poliţia israeliană a încercat să controleze mulţimea cu grenade lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

„Ne vom sacrifica pentru al-Aqsa!”, au scandat musulmanii, în timp ce mai mulţi oameni au urcat pee acoperişul moscheii pentru a instala drapele palestiniene, pe care poliţia israeliană le-a confiscat ulterior.

Potrivit Semilunei Roşii, tensiunile au luat amploare după ce militarii israelieni au închis una dintre porţile de acces pe Esplanadă, în timp ce un număr mare de credincioşi a încercat să intre.


UPDATE: Palestinienii se vor întoarce joi să se roage la moscheea Al-Aqsa de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de est, a afirmat un responsabil religios musulman, după ce Israelul a retras toate măsurile de securitate instalate la jumătate lui iulie în urma unui atac soldat cu moartea a doi polițiști,

”Poliția a revenit la măsurile de securitate aflate în vigoare înaintea atacului terorist din 14 iulie de pe Esplanada Moscheilor”, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției israeliene.

Guvernul israelian a retras marți detectoarele de metale, pe care le instalase după uciderea a doi polițiști într-un atac armat comis de trei arabi israelieni, dar a menținut alte măsuri, precum camere de filmat cu circuit închis și porți metalice joase care i-au împiedicat pe musulmani să acceadă la Esplanada Moscheilor, în special pentru rugăciunea de vineri, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Erdogan: Prelungirea crizei din Golf nu este „în interesul nimănui”

Ca reacție la măsurile de securitate suplimentare adoptate de autoritățile israeliene, au fost organizate mai multe manifestații de protest, în cursul cărora au izbucnit ciocniri în mai multe rânduri între palestinieni și forțele de securitate israeliene. Cinci palestinieni au fost uciși. Trei israelieni au fost de asemenea omorâți în aceeași perioadă de un palestinian într-o colonie israeliană din Cisiordania ocupată.

Esplanada Moscheilor este cel de-al treilea mare loc sfânt al islamului, după orașele saudite Mecca și Medina, și cel mai sfânt al iudaismului sub denumirea de Muntele Templului.