Israelul şi-a rechemat ambasadorul la UNESCO după adoptarea unei noi rezoluţii privind Ierusalimul

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat miercuri rechemarea pentru consultări a ambasadorului țării sale la UNESCO, în urma unui nou vot privind Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului ocupată de Israel în 1967, relatează AFP, citată de Agerpres.

26 oct. 2016, 18:44
Israelul şi-a rechemat ambasadorul la UNESCO după adoptarea unei noi rezoluţii privind Ierusalimul

‘Teatrul absurdului continuă, am decis să-l rechemăm pe ambasadorul nostru la UNESCO pentru consultări și vom decide ce măsuri să luăm față de această organizație’, a anunțat într-un comunicat biroul prim-ministrului.

O comisie a UNESCO a adoptat miercuri o decizie care acuză ‘lucrările ilegale’ ale Israelului în Orașul vechi din Ierusalim, evocând ‘Esplanada Moscheilor’, spre marea nemulțumire a statului evreu care numește zona ‘Muntele Templului’. Aceasta a intervenit la opt zile după o rezoluție a Consiliului executiv al organizației pe aceeași temă, care a provocat furia Israelului.

Comisia de patrimoniu, care cuprinde 21 de state membre, a adoptat prin consens acest text propus de Kuweit, Liban și Tunisia, care deplânge ‘pagubele’ și ‘lucrările ilegale’ ale Israelului în Orașul vechi, cerându-i să respecte statu quo-ul privind locurile sfinte, conform proiectului consultat de AFP.

Miercuri, prim-ministrul israelian a catalogat deja rezoluția comisiei UNESCO drept o ‘continuare a teatrului absurdului’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Stare de alertă în Israel, de teama atacurilor teroriste de Yom Kippur

‘Forțele islamiste extremiste distrug moschei, biserici și situri arheologice, în timp ce Israelul e singura țară din regiune care le conservă și asigură libertatea de cult pentru toate religiile. Comisia de patrimoniu a UNESCO ar trebui condamnată, nu Israelul’, a declarat el.

Secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Saeb Erekat, a acuzat Israelul într-un comunicat că desfășoară ‘o campanie orchestrată’ pentru ‘a legitima anexarea’ Ierusalimului de Est. ‘Contrar celor afirmate de guvernul israelian, rezoluția votată de UNESCO vizează reafirmarea importanței Ierusalimului pentru cele trei religii monoteiste — creștinismul, iudaismul și islamul’, a spus el.

La 18 octombrie, Consiliul executiv al UNESCO a adoptat o rezoluție privind Ierusalimul de Est (partea palestiniană a Ierusalimului) în numele protejării patrimoniului cultural palestinian, ceea ce din punctul de vedere al Israelului ar fi negat legătura milenară între evrei și acest oraș. Ulterior, Israelul a anunțat că-și suspendă cooperarea cu UNESCO.