Jacques Hamel, preotul asasinat la Rouen, oficia în continuare, deşi era retras de 10 ani. L-au îngenuncheat şi au înregistrat crima

Preotul de 84 de ani executat de atacatorii de la Catedrala din Rouen este descris de către cei care l-au cunoscut ca fiind modest, dedicat şi întotdeauna disponibil pentru enoriaşii săi. "A fost un preot bun, care şi-a făcut meseria până la sfârşit", au spus enoriaşii lui.

26 iul. 2016, 15:06
Jacques Hamel, preotul asasinat la Rouen, oficia în continuare, deşi era retras de 10 ani. L-au îngenuncheat şi au înregistrat crima

 

Deşi retras de circa un deceniu, părintele Jacques Hamel (84 de ani) oficia în continure, în mod regulat, ca auxiliar la biserica din St Etienne-du-Rouvray, în apropiere de Rouen, şi în ţara vecină Elbeuf, informează presa locală, citată de The Guardian.

Atunci când preotul parohiei, părintele Auguste Moanda-Phuati, era ocupat, Jacques Hamel îl substituia, în ciuda venerabilei sale vârste.

Născut în 1930, părintele a fost hirotonit în 1958 şi şi-a petrecut cea mai mare a carierei în nord-vestul Franţei, inclusiv mai mult de 30 de ani la St-Étienne. El a sărbătorit 50 de ani în rândul clerului în 2008.

După ce s-a retras în mod oficial, la 75 de ani, el a cerut să rămână în parohie şi să continue să ajute atunci când este necesar. „Acest om a fost un om bun”, a declarat preşedintele consiliului regional, Morin Hervé, scrie Mediafax.

Enoriaşii s-au declarat devastaţi de crimă: „Familia mea a fost aici timp de 35 de ani, iar noi îl cunoşteam de o veşnicie”, a declarat o femeie care deţine un salon de frumuseţe în zonă pentru revista L’Express.

Hamel a fost „foarte discret”, a mărturisit femeia. „Nu-i plăcea să se prezinte. El a fost cineva care a fost foarte apreciat în comunitatea locală”.

Un alt vecin a declarat pentru aceeaşi revistă: „A fost un om care şi-a făcut treaba până la capăt. Era bătrân, dar întotdeauna disponibil pentru toată lumea. A fost un preot bun. Era aici de mai mulţi ani; a trăit în casa parohială de aici. Mulţi enoriaşi l-au cunoscut foarte bine”.

Dominique Lebrun, arhiepiscopul de Rouen, a anunţat la Cracovia, unde participa la o întâlnire internaţională a tinerilor catolici, că se va întoarce în Franţa marţi seara şi va vizita parohia.

Papa Francisc şi-a arătat durerea şi indignarea după acest absurd act de violenţă.

L-au îngenuncheat şi au înregistrat moartea lui

Atacul s-a petrecut în timpul slujbei de dimineaţă într-o biserică monument istoric, situată într-un cartier liniştit din St-Etienne-du-Rouvray. O călugăriţă martoră la atac a povestit că un bărbat l-a forţat pe preot să îngenucheze în timp ce înregistra cum îl omoară, vorbind în arabă cu complicele său. Ea a spus că a fugit în momentul în care cei doi se pregăteau să-l omoare. Unităţile de elită ale poliţiei, specializate în luarea de ostatici înconjuraseră biserica. Atacul, comis de doi jihadisti ucisi in cele din urma de politia franceza, s-a soldat cu un mort, preotul care celebra slujba, si un grav ranit. Trei dintre ostatici au scăpat nevătămaţi, a spus purtătorul de cuvânt al ministrul de interne francez.

Câteva informaţii despre atacatori au fost făcute publice, Mohammed Karabila, un lider local musulman a declarat pentru Associated Press că unul dintre atacatori era urmărit de poliţie de cel puţin un an şi jumătate. Website-ul francez ITele a informat că unul dintre atacatori a încercat să ajungă în Siria în mai 2015 dar a fost întors de la graniţa turcească. Potrivit acestui canal, el a fost închis un an de zile în închisoare înainte de a fi eliberat cu condiţia să poarte o plăcuţă de identificare electronică.