Jean Claude Juncker: Conferinţa de la Geneva reprezintă „ultima şansă” de reunificare a Ciprului

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat miercuri că negocierile în curs de desfășurare la Geneva pentru a încerca reunificarea Ciprului reprezintă ''ultima șansă'' de a pune capăt divizării insulei ce durează de peste 40 de ani, relatează AFP.

11 ian. 2017, 17:12
Jean Claude Juncker: Conferinţa de la Geneva reprezintă „ultima şansă” de reunificare a Ciprului

”Cred într-adevăr, fără să dramatizez în mod excesiv ceea ce se întâmplă la Geneva, că este ultima șansă de a reunifica insula’, a declarat Juncker într-o conferință de presă în La Valletta.

Președintele executivului comunitar va merge joi la Geneva pentru o conferință la care vor participa statele care sunt în prezent garanți ai securității insulei (Grecia, Turcia și Marea Britanie), precum și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

”Este de datoria președintelui Comisiei Europene de a fi prezent și de a încerca să reunească punctul de vedere al celor două părți implicate”, a afirmat Juncker, precizând că, ”atunci când pacea este în joc, cei care nu-și asumă riscul își asumă de fapt cel mai mare risc”.

Liderii ciprioți grec și turc și-au reluat începând de marți în Elveția negocierile dificile. ONU se străduiește de 18 luni să repună în mișcare procesul negocierilor deschis în mai 2015.

Republica Cipru, care nu-și exercită autoritatea decât în partea de sud a insulei unde trăiesc ciprioții greci, este membră a Uniunii Europene din 2004.