Jens Stoltenberg, anunţ terifiant despre războiul din Ucraina. „Vom crea grupuri de luptă în România. NATO e gata să își apere teritoriul”

Secretarul general al NATO a anunţat joi că Alianţa a intensificat prezenţa militară pe flancul estic, inclusiv în România. Jens Stoltenberg a avertizat că folosirea de arme chimice de către Rusia "„va schimba fundamental natura conflictului".

24 mart. 2022, 09:20
Jens Stoltenberg, anunţ terifiant despre războiul din Ucraina. „Vom crea grupuri de luptă în România. NATO e gata să își apere teritoriul”

Jens Stoltenberg a subliniat că NATO este pregătită să se apere în fața oricărui atac asupra alianței.

„Am intensificat prezența militară în partea de est a NATO. Vom crea patru noi grupuri de luptă în Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria. Trebuie să facem mai multe și să o facem repede. (…) Am oferit Ucrainei sisteme antiaeriene avansate, sisteme anti-tanc, muniție și combustibil, aliații oferă mai multe forme de sprijin. Dar am spus că nu vom trimite armate NATO la sol și în aer pentru că acest conflict va escalada. (…)

Orice folosire a armelor chimice va schimba fundamental natura conflictului, va fi o încălcare flagrantă a regulilor internaționale și reacția va fi ca atare. Nu voi specula, dar NATO e gata să își apere teritoriul și să reacționeze la orice fel de atac”, a spus liderul NATO, joi, la Bruxelles.

Citeşte şi: Guvernul SUA anunţă oficial că înalţi ofiţeri ai armatei ruse au comis crime de război în Ucraina

Mai mult, Jens Stoltenberg a cerut Chinei să se alăture condamnării Rusiei și să nu ofere sprijin pentru invazia rusă.

„Am oferit Ucrainei sisteme antiaeriene avansate, sisteme anti-tanc, muniție și combustibil, aliații oferă mai multe forme de sprijin. Dar am spus că nu vom trimite armate NATO la sol și în aer pentru că acest conflict va escalada”, a mai precizat şeful NATO, potrivit G4media.

Preşedintele Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă participă, joi, și la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei din Bruxelles.

Portul din Berdeansk este în flăcări, joi dimineaţă, dar nu se ştie dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă forţele ruseşti au aruncat în aer rezervoarele de combustibil. Majoritatea incendiilor din apropierea Centralei Cernobîl au fost stinse, iar Mariupol este aproape distrus după o lună de război.

”Portul din Berdeansk este în flăcări”, a transmis, joi dimineaţă, Nexta, pe Twitter. Jurnaliştii au precizat că, deocamdată, nu se ştie dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă forţele armate ruse au aruncat în aer rezervoarele de combustibil. Oraşul este situat la aproximativ 75 km nord-vest de Mariupol.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina, ziua 29. Portul din Berdeansk, în flăcări, Zelenski cere proteste în toată lumea la fix o lună de la invazia Rusiei