Jose Maria Aznar: Uniunea Europeană trece printr-o criză existenţială

Fostul premier conservator spaniol Jose Maria Aznar consideră că Uniunea Europeană trece în prezent printr-o 'criză existențială' în contextul Brexitului și că există posibilitatea ca, după Marea Britanie, și alte state să dorească să părăsească blocul comunitar.

28 mart. 2017, 17:29
Jose Maria Aznar: Uniunea Europeană trece printr-o criză existenţială

‘Întrucât o țară, Marea Britanie, a decis să iasă din Uniunea Europeană, am putea avea o contagiune către alte state, iar în circumstanțele actuale, în care forțe diferite împing în direcții diferite, actuala existență a UE ar putea fi în pericol’, a indicat Aznar.

Dar fostul premier spaniol a apreciat că răspunsul în fața acestei situații nu trebuie să fie nicidecum ‘să terminăm cu Europa’. ‘Acesta ar fi cel mai rău răspuns posibil’, a insistat el, apreciind totodată că soluția stă în regăsirea ‘spiritului fondator’ al UE.

Citeşte şi Marine Le Pen: Uniunea Europeană va dispărea

Politicianul spaniol a definit concret acest spirit printr-o construcție europeană care ‘să se concentreze pe competențele ei, să respecte identitatea statelor naționale și să se dedice uniunii bancare și pieței comune’.