Jurnalista Feri Predescu a câştigat la CEDO procesul cu Radu Mazăre! Ce despăgubiri trebuie să plătească statul român

Jurnalista Feri Predescu, condamnată în România pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre, obține satisfacție la CEDO, într-un proces de recunoaștere a dreptului la liberă exprimare.

RomaniaTV.net
27 iun. 2017, 13:30
Jurnalista Feri Predescu a câştigat la CEDO procesul cu Radu Mazăre! Ce despăgubiri trebuie să plătească statul român

În urmă cu mai mulți ani, judecătorii din România îi dăduseră câștig de cauză fostului edil, cel care a acuzat-o pe jurnalistă că ar fi făcut afirmații defăimătoare la adresa sa, scrie apador.ro.

Feri Predescu a fost atunci nevoită să-i achite lui Radu Mazăre despăgubiri de 50.000 de lei și cheltuieli de judecată în valoare de 7197 lei.

Pentru a putea achita aceste sume, ea a făcut un credit în anul 2004.

Citeşte şi Pronunţarea în dosarul plajelor retrocedate de Radu Mazăre, amânată pentru a şaptea oară

Acum, CEDO a decis ca România să-i plătească despăgubiri în valoare de 18.500 de euro.

Avocata jurnalistei din Constanța și-a bazat pledoaria pe numeroase precedente CEDO, unul dintre ele fiind chiar un caz al fostului ziarist Radu Mazăre.

În 1994, Mazăre era redactor șef al cotidianului Telegraf, și a fost condamnat la închisoare împreună cu redactorul semnatar al unui articol incriminator la adresa viceprimarului de atunci al Constanței. CEDO a constatat încălcarea Articolului 10 din Convenție, întrucât condamnarea penală a jurnaliștilor la un an de închisoare pentru calomnie și insultă a adus o atingere disproporționată dreptului la liberă exprimare.