Klaus Iohannis: Ameninţările la adresa sănătăţii publice sunt tot mai multe

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la o dezbatere, că sănătatea trebuie să fie o prioritate pentru orice guvernare, subliniind că ameninţările la adresa sănătăţii publice sunt tot mai multe şi că, dincolo de a rezolva problemele cu care ne confruntăm deja, trebuie să avem capacitatea de a anticipa şi de a fi pregătiţi pentru a face faţă noilor provocări.

31 mai 2018, 08:35
Klaus Iohannis: Ameninţările la adresa sănătăţii publice sunt tot mai multe

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o alocuţiune în cadrul seminarului „Abordarea celui de-al treilea obiectiv de dezvoltare durabilă: asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării pentru toţi la toate vârstele – dialog asupra politicilor”, organizat la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a amintit că, în septembrie 2015, la Summitul Naţiunilor Unite, şi-a luat angajamentul de a contribui la implementarea Agendei 2030 şi a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, prin revizuirea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă. El a adăugat că aceasta trebuie să pună accentul pe susţinerea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi, a tinerilor şi a femeilor în politicile de dezvoltare, prin cooperare intersectorială la nivel naţional şi prin cooperare cu statele membre în vederea schimbului de bune practici.

Iohannis a subliniat că este nevoie de o abordare integrată şi multidisciplinară, de armonizarea eforturilor, de angajamentul comun al regiunilor, al tinerilor şi al publicului larg, în vederea prevenirii şi reducerii bolilor sau a deceselor cauzate de factori de mediu.

„Cred cu tărie în continuitate şi perseverenţă, ca atribute ale succesului unui demers de o asemenea anvergură”, a adăugat el.

Preşedintele a precizat că sănătatea este generatoare de bunăstare şi prosperitate, iar sănătatea şi dezvoltarea durabilă nu pot fi disociate.

Klaus Iohannis a menţionat că ţara noastră se confruntă în continuare cu provocări precum tuberculoza, hepatitele, rata de acoperire vaccinală, accesul inegal la serviciile de sănătate, domenii în care trebuie să avem politici clare, implementare şi monitorizare.

„Să nu uităm că ameninţările la adresa sănătăţii publice sunt tot mai multe şi, dincolo de a rezolva problemele cu care ne confruntăm deja, trebuie să avem capacitatea de a anticipa şi de a fi pregătiţi pentru a face faţă noilor provocări, în vederea asigurării unei vieţi sănătoase şi, implicit, a bunăstării pentru toţi cetăţenii, indiferent de vârstă. Tocmai de aceea, este atât de important ca sănătatea să fie o prioritate pentru orice guvernare”, a mai afirmat preşedintele, potrivit news.ro.