Klaus Iohannis, ATAC la Rusia: Lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate

Klaus Iohannis a avut, luni, consultări cu partidele politice, la finalul acestora declarând că a obţinut acordul pentru ca alocarea bugetară pentru armată să atingă 2% din PIB în 2017 şi să fie menţinut la acest nivel timp de un deceniu. Preşedintele a explicat nevoia majorării bugetului pentru Apărare în contextul în care "pentru prima dată un stat apelează la forţa pentru a redesena graniţele", iar "aceste lucruri grave nu pot fi ignorate".
Ionela Marcu
12 ian. 2015, 13:09
Klaus Iohannis, ATAC la Rusia: Lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate

Preşedintele României a afirmat că rezolvarea problemelor stringente ale înzestrării armatei sunt generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ce a dus la anexarea provinciei Crimeea de către Rusia.

„Am considerat că este necesar ca prima temă pe care să o supun dezbaterii să fie cea a consensului politic pentru asigurarea unei finanţări corecte a Armatei, respectiv bugetul apărării. Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la încheierea Războiului Rece încoace. Pentru prima dată un stat apelează la forţa pentru a redesena graniţele. Toate aceste lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate„, a declarat Iohannis.

DECLARAŢIA INTEGRALĂ A PREŞEDINTELUI:

„Astăzi am încheiat primele consultări cu partidele parlamentare de la preluarea mandatului de Preşedinte. Am considerat că este necesar ca prima temă pe care să o supun dezbaterii să fie cea a consensului politic pentru asigurarea unei finanţări corecte a Armatei, respectiv bugetul apărării.

Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la încheierea Războiului Rece încoace. Pentru prima dată un stat apelează la forţa pentru a redesena graniţele. Toate aceste lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate.

Suntem membri NATO, dar lucrul acesta nu înseamnă ca trebuie să stăm şi să aşteptăm ca alţii să ne asigure securitatea, plătind din bugetele ţărilor proprii pentru noi. Avem datoria să tratăm cu maturitate situaţia din regiune şi să arătăm că suntem o naţiune responsabilă. De aceea, am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei Române pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregătire şi pentru programele de înzestrare cu tehnică modernă.

Am chemat astăzi partidele parlamentare la consultări pentru a le propune, pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluţie, încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul apărării. Am obţinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat apărării să atingă nivelul de 2% din PIB în 2017. Mai mult, am propus ca acest nivel să fie considerat un nivel minim care să fie păstrat pentru cel puţin 10 ani, în perioada 2017 – 2027. În acest fel, se realizează predictibilitatea pentru acest sector vital.

Este obligatoriu ca aceste fonduri, ce vor reprezenta un efort bugetar al întregii ţări, să fie alocate cu responsabilitate în programe de înzestrare cu adevărat necesare Armatei. Acest demers poate deschide calea cooperării tehnologice între firmele de profil din România şi cele ale aliaţilor noştri, constituind o oportunitate pentru industria naţională de apărare. Putem vorbi de locuri de muncă şi de apariţia unor unităţi de producţie pe teritoriul naţional. Trebuie însă să avem viziune pentru aceste lucruri şi cer Ministerului Apărării să întocmească un program multianual de înzestrare bazat pe nevoile reale ale Armatei, care să ţină cont de provocările de securitate şi de obligaţiile noastre ca membru al NATO. Orice leu al cetăţeanului român este necesar să fie investit acolo unde trebuie în apărare şi nu mai trebuie irosit, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

Doresc să mulţumesc tuturor participanţilor la aceste consultări care astăzi au avut un rezultat foarte bun. Liderii partidelor parlamentare şi deputaţii minorităţilor naţionale au înţeles pe deplin necesitatea încheierii acestui acord politic, pe o temă importantă a securităţii naţionale.

Respectul clasei politice pentru militarii noştri şi pentru sacrificiul lor trebuie să se manifeste, în primul rând, prin asigurarea mijloacelor necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice. Vorbele frumoase la ceremonii nu compensează lipsurile din dotare sau pregătire şi tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine făcute. Mulţumesc.

Klaus Iohannis s-a întâlnit luni cu reprezentanţii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR, cu Grupul minorităţilor naţionale şi PP-DD.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare au vizat încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Toate partidele au fost de acord cu semnarea unui Pact pentru Apărare. Acordul ar urma să fie semnat marţi, la ora 10.00, la Palatul Cotroceni .

CITEŞTE ŞI CONSULTĂRI la Cotroceni. Klaus Iohannis discută cu partidele. PACTUL pentru Apărare, semnat marţi LIVE TEXT

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după ce preşedintele Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.

„Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei. „Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare”, mai spunea şeful statului.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Condimentul care taie senzația de greață și te scapă de dureri abdominale. Are nenumărate proprietăți, dar românii nu prea îl consumă
Capital.ro
Traian Băsescu aruncă bomba. Cine făcea legea în România
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Avertisment de ultimă oră pentru toți românii care au card Revolut și cont de Facebook
Adevarul
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior sunt unice | FOTO
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Indemnizația pentru persoanele cu handicap va fi majorată cu 10% începând cu luna iunie 2024
Capital.ro
SE PLĂTESC 800 de lei de la primărie. S-a aflat exact cine va primi banii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'