Klaus Iohannis, la Consiliul European de la Tallinn: Procesul de reflecţie pentru viitorul UE este realmente pornit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Tallinn, că se poate spune acum că procesul de reflecţie pentru viitorul UE este realmente pornit, precizând că nu se va începe cu lucrurile tehnice, nici cu modificarea tratatelor.
Iulian Tudor
29 sept. 2017, 10:05
Klaus Iohannis, la Consiliul European de la Tallinn: Procesul de reflecţie pentru viitorul UE este realmente pornit

„Este foarte realist să credem că acest proces de reflecţie pentru viitorul Uniunii este acum realmente pornit, apar idei, chiar multe idei orientate spre viitor. Deci, în loc să ne concentrăm pe linii roşii, ne concentrăm pe orizonturi, cum a spus preşedintele Juncker. Abordarea mea şi aseară a fost să încercăm să aducem Uniunea mai aproape de cetăţeni. Oricum, am început să ne pregătim pentru alegerile europene. Este clar că una din metodele cele mai la îndemână este să ne gândim să găsim poziţii sau liste europene pentru a-l face pe cetăţeanul european să voteze ceva european autentic şi în acest fel să găsim o mai bună apropiere între Bruxelles care de mulţi este văzut ca un aparat tehnic distant şi să venim în acest fel mai aproape de cetăţeanul european”, a declarat preşedintele Iohannis, potrivit news.ro.

Întrebat dacă este de acord cu propunerile din pachetul Macron-Juncker sau este mai degrabă de acord cu o abordare step by step, preşedintele a răspuns: „Atunci când se întâlnesc 28 de lideri naţionali, nu putem să spunem că toată lumea este de acord cu un pachet sau altul. Nu, aceste propuneri le considerăm inputuri bune. Fiecare vine cu aborarea proprie şi, după multe runde de discuţii, eu cred că se vor contura idei foarte bune, deci nu vreau să spun că x sau y propunere dintr-un discurs sau altul a găsit mai mulţi sau mai puţini adepţi. Important este că avem abordări orientate spre viitor, abordări orientate spre redefinirea, reinventarea Uniunii Europene”.

„Lucrurile trebuie bine gândite şi judecate. Un lucru asupra căruia ne-am înţeles foarte bine aseară a fost să nu începem de la lucruri tehnice. Tehnicalităţile se pot discuta în etapa a doua, a treia. Cum nu trebuie să începem nici cu un text de modificare a tratatelor. Trebuie să începem ca politicienii cu mintea deschisă, să discutăm, să vedem care sunt politicile pe care dorim să le definim şi după aceea să găsim metodele practice de punere în aplicare”, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale, care are loc la Tallinn.

Cu prilejul reuniunii de la Tallinn, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat, vineri seară, o întâlnire informală cu liderii Uniunii Europene, la care au fost abordate subiecte precum migraţia, securitatea şi Brexit.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
România a pierdut un înger. Marea DOAMNĂ s-a stins. A lăsat în urmă un gol imens
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Vrei să pleci în vacanță cu doar 400 de euro cazare și zbor? Iată ofertele unice
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
3 zodii care trec foarte repede peste despărțire. Își găsesc alt partener imediat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la fel ca în București
Capital.ro
Adio, maestre! S-a stins o mare stea. Este doliu în lumea muzicii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Cum să crești și să îngrijești orhideea fluture acasă: îngrășăminte naturale și sfaturi de la un florar profesionist
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'