Iohannis NU este de acord cu cotele obligatorii de refugiaţi: „Sunt oameni, nu PIESE care trebuie numărate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu este de acord cu propunerea Comisiei Europene privind cotele obligatorii de refugiaţi, despre care a spus că sunt "numărate într-un mod birocratic", fără a consulta statele membre UE.

10 sept. 2015, 09:34
Iohannis NU este de acord cu cotele obligatorii de refugiaţi: „Sunt oameni, nu PIESE care trebuie numărate”

Klaus Iohannis a precizat că mandatul României la conferinţa Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), de pe 14 septembrie, va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, potrivit România TV.

Am luat act cu nemulţumire de proiectul prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic, care a fost prezentat. După părerea mea, acesta nu va duce spre o soluţionare. Oricum, avem de-a face cu un proiect care prevede în detalii, care nu ar fi fost necesare în această faza, numărul de imigranţi care vor putea fi repartizaţi în diferite state.

Luni, 14 septembrie, se va întruni în şedinţa extraordinară a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), unde se va lua în discuţie această chestiune. Din partea României va participa minstrul de Interne, cu care am avut o discuţie joi dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii de refugiaţi”, a spus Klaus Iohannis.

CITEŞTE ŞI: Comisia Europeană cere României să primească 4.646 de refugiaţi

Şeful statului a adăugat că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stabI lite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene.

„Aici nu vorbim de cifre. În primul rând vorbim de oameni şi nu de piese care trebuie numărate. Vorbesc de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând este vorba despre o solidaritate europeană şi România şi-a declarat-o şi nu doar prin vorbe, ci şi prin oferta de a primi un număr mare pentru noi, de refugiaţi.

Nu considerăm că este o soluţie şi nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, fără a consulta statele membre„, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

VEZI ŞI: Criza imigranţilor. OIM: România ar trebui să preia mai puţini REFUGIAŢI prima dată pentru a-i putea INTEGRA